Den slående røde tispa ved navn Junselevargen, her fotografert i ett av de fire mislykkede trekkene hun ble utsatt for. Foto: Svenska Naturvårdsverket
Blir det ulvetrekk i vinter? – spør fylkeskommunen
Hvordan blir det i vinter – bør myndighetspersoner flytte ulv fra reindriftsområdet til svensk ulvesone? Ansatte i Jämtlands länsstyre skriver til Miljødirektoratet og spør.
– Vi vil ta opp saken en av de neste dagene, sier Baharam Kazemi, administrator i Environmental Protection Agency.
Myndighetene har utført en rekke rent fysiske inngrep det siste tiåret, for å etablere en stamme av svenske ulver på sørspissen av landet.
Årenes største utstilling 2011-2013 dreide seg om den såkalte Junseletiken, som Naturvårdsverket og fylkeskommunene flyttet fra reindriftsområdet.
Pantry for fire anestesimidler
Myndighetene klarte til og med å få dispensasjon for én bedøvelse til enn reglene tillot da tispa måtte flyttes for fjerde og siste gang. Regningen for disse trekkene løp opp i ti millioner kroner, men så forsvant horen og partneren hennes plutselig.
En hannulv ble flyttet fra nordligste Norrbotten og inn i skogene utenfor Garpenberg i sørlige Dalarna. Han returnerte direkte til stedet hvor han hadde blitt bedøvet for flytting og ble skutt under en skjult jakt.
Vårvinteren 2013 var et svensk ulvetrekk vellykket og staten opprettet et kunstig ulveområde. To ulver av finsk opprinnelse ble flyttet fra Norrbotten til Tiveden i Örebo fylke. Det viste seg imidlertid at ulvene var brødre og søstre og etter en stund forsvant hannen.
Det kom høylytte protester fra folk som hadde industri og virksomhet som hadde kommet i konflikt med nomadene.
Ikke absolutt nødvendig
Hvert år dukker det opp ulv i reindriftsområdet og det er ofte beskyttende jakt.
– Vi har skrevet til Miljødirektoratet for å finne ut om det blir noen ulvetrekk i vinter. Vi ønsker å kunne forberede oss på forhånd. Derfor skrev vi til det svenske Naturvårdsverket, sier Emma Andersson, Administrator i Jämtlands länsstyre.
Miljøvernbyråets leder Baharam Kazemi vil ta saken til sjefene sine i løpet av de kommende dagene. Det er lederne som bestemmer.
– Men du kan se at det absolutt ikke er behov for å flytte ulvene akkurat nå. Vi har hatt en foryngelse på norsk side og den svenske ulvestammen vurderes å ha gunstig vernestatus, så det er mulig å ha jaktkort. Det virker ikke relevant, men det er opp til ledere å ta stilling til saken, sier Baharam Kazemi i Environmental Protection Agency.
Foryngelsen i Norge nevnt av Baharam Kazemi gjelder den finsk-russiske ulvehannen og hans skandinaviske hunnulv som ble omplassert to ganger av norske myndigheter i slutten av 2019.
At de to norske trekkulvene fikk valper gjør at den svenske statens ønsker om flere finsk-russiske gener for den skandinaviske ulvestammen er innfridd foreløpig.
Komplisert
Å flytte ulver er en komplisert historie. Myndighetene må ha samtykke fra både grunneiere og jaktrettshavere for å sette ut ulvene.
Det har også vist seg vanskelig å flytte dem, hvoretter de har en tendens til å springe tilbake. At flyttingen til Tiveden ble vellykket kan ha vært på grunn av at hunnen løper og at ulvene valgte å parre seg fremfor å gå på tur.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»