En av de mest kommenterte artiklene i fjor var «Börsens verste bobler», der vår aksjeskribent Marcus Fridell listet opp nøyaktig hva overskriften sier.
Det er ikke morsomt når noen hevder at kursen rimeligvis burde gå ned i aksjer som man håper skal opp ytterligere. Det kan imidlertid være verdt å lytte til, slik trendkurvene senere illustrerer for eksempel for enkelte forsøksaktiviteter på miljøfeltet.
Det samme ser man i flere selskaper som har møtt et vekstsjokk ved hjelp av godt finansierte oppkjøp.
I ingen av tilfellene er det en feil i selskapets produkter. Den generelle feilen var aksjekursen.
Når vi bruker databasene i den ferske septemberutgaven av Placeringsguiden for å gi et bilde av forventningene til året 2023, ser det annerledes ut. Vi ser på alle selskaper som er store nok til å være dekket av minst tre analysekilder.
En av de mest slående endringene kan sees i Utvikling. Aksjen kostet for et år siden 45 ganger forventet overskudd for neste år. Siden den gang har prisen falt og fortjenesten økt. P/E-tallet falt til 17.
En håndfull klassiske, sofistikerte store selskaper handler til priser som tilsvarer mindre enn ti årlig fortjeneste. Det er sjeldent.
Her er det lurt å dempe entusiasmen som et slikt salgssignal kan gi. Det er viktig å skille mellom hva som opprettholdes og hva som er et toppår for bestemt sykliske virksomheter. Videre forventer de kaldt at mange resultatprognoser for neste år nedjusteres.
De mulige kildene til forstyrrelser i verdensøkonomien er nå av enorme proporsjoner. Mannens kinn blekne litt der dette kunne ende.
Mens de venter på permisjon, venter mange med å investere mer penger i aksjer. Det er en advarsel som er vanskelig å argumentere mot.
Det er fortsatt litt skummelt at så mange er enige. Det er mange som håper å finne gode kjøp etter ytterligere nedgang denne høsten, og ingen ønsker å være den som kjøper nå og selger panikk neste måned.
Mange bestander ble slaktet regelmessig. Men det er fullt mulig at gode gjerninger blir billigere. En stor besparelse foretrakk det Nei det koster fortsatt mer enn 50 årlig fortjeneste. Og aksjehandelen signaliserer fortsatt ikke at den er klar til å ta indeksen inn i en langsiktig oppgående trend.
Gode aksjer, som handles til fornuftige priser i forhold til et stadig økende overskudd i selskapet, bør fortsatt være gode kjøp uansett om kursen faller i mer enn én periode.
De store teknologigigantene burde passe godt til den beskrivelsen. Blant mye annet i den nye Investeringsguiden ser vi nærmere på de fem store – Microsoft, Apple, Alphabet, Meta og Amazon – som i varierende grad er moderat priset etter kursnedgangene.
Selv to tunge tekniske analytikere som bryr seg mindre om prisen og mer om pristrenden, leter etter sine favoritter for høsten. Blant disse Astra Zeneca.
Abonnenter leser enkelt bladet via www.privataaffarer.se/tidningsarkivet
Hvis du ikke har tilgang til Plasseringsguiden ennå, har vi et kjempetilbud til deg med en gang med 5 nummer for 249 SEK. Da kan du også lese septembernummeret digitalt. Tegn ditt abonnement her.
Du kan også få tilgang til våre ukentlige aksjeporteføljerapporter på https://www.privataaffarer.se/veckorapport og kan se endringene i porteføljen før dokumentene kommer.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»