Ájttes forespørsel: Vi ønsker nasjonalt ansvar for samiske objekter

For snart et år siden ba Ájtte om en møte daværende kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) kunne diskutere spørsmålet om å få nasjonalt ansvar for samiske gjenstander som finnes i andre museer. Men ifølge museumsdirektør Elisabeth Pirak Kuoljok har det ikke vært noe tuting fra regjeringen, ikke engang en erkjennelse av at gården deres var mottatt. Nå kommer Ájtte med de samme forespørslene til Parisa Liljestrand (M)

– Kravet er mer statstilskudd og at Ájttes rolle i Museisverige utredes, at vi får nasjonalt ansvar, sier museumsdirektør ELisabeth Pirak Kuoljok.

De siste sju årene har Ájttes statlige finansiering holdt seg på samme nivå.

– Nå har vi 1,5 millioner SEK. Vi trenger minst det dobbelte.

Grunnforestillingen kun på svensk og engelsk

Et eksempel på hvordan det påvirker Ájtte er at museet ikke har en oversettelse til de fem samiske språkene av deres oppdaterte grunnleggende føllutstilling, men kun tilgjengelig på svensk og engelsk.

– Det er dyrt og vi jobber hele tiden med å søke eksterne midler til museets arbeid for samisk språk og vår samiske samling.

Ingen løfter fra kulturministeren

I et epostsvar til SVT Sápmi skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) at Ájtte er en viktig aktør for samisk kultur og kulturarv som regjeringen har stor tillit til. Men han gir ikke noe direkte svar når det gjelder nasjonalt ansvar for museet.

«Når det gjelder spørsmålet om regjeringsplanen for samiske gjenstander i museer, opptrer offentlige museer og svenske myndigheter som selvstendige institusjoner. Dette innebærer blant annet at museene selv har ansvar for forvaltningen av sine samlinger,» skriver.

Hun fortsetter:

«Regjeringen planlegger å kunngjøre hvordan den akter å forholde seg til det Riksdagen varslet tidligere i år, om utredning av de juridiske, økonomiske og praktiske vilkårene for å utvikle et sammenhengende regelverk for identifisering og tilbakelevering av samiske gjenstander og levninger.»

Kontinuerlig dialog med Nordisk museum

Dialogen startet i fjor mellom Nordisk Museum, som har den største samiske samlingen i verden, og Ájtte da museet åpnet for å returnere samiske gjenstander til Sápmi.

– Det skjedde ikke så mye. Vi er imidlertid i samtaler med Nordisk museum. Men vi hadde flotte arbeidere, samtidig som de hadde mye å gjøre på Nordisk Museum. Spørsmålet er fortsatt aktuelt, sier Elisabeth Pirak Kuoljok, direktør for det svenske fjellmuseet i Ájtte og Samisk museum.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *