Venstre hadde en «rød linje» før forhandlinger med høyrepartier: SD ville ikke få sitte i regjering. Så langt har Venstres Johan Pehrson holdt løftet om at Ulf Kristerssons regjering ikke skal inneholde svenskdemokratiske statsråder. Men det blir nok ikke helt det regjeringskontoret som Venstre hadde håpet på.
Sverigedemokraterna vil være med på alle nivåer. Jimmie Åkesson, selv om han ikke er statsråd, vil sitte i partiledernes «interne kabinett». Med andre ord, organet som skal løse tvister og til slutt bestemme regjeringens politikk. For en ikke-statlig partileder å få fast plass i det interne kabinettet er oppsiktsvekkende.
Ifølge avtalen skal Sverigedemokraterna kunne delta i hele prosessen – fra korn til brød – når regjeringen produserer politiske forslag. SD skal delta på like vilkår i samordningskontoret i Statsministerdepartementet; kabinettskomiteen. Hensikten med Sverigedemokraternas sterke tilstedeværelse i regjeringskontoret er ifølge avtalen å gi «full og lik innflytelse».
Både den omfattende forhandlingen som skal til for å avgjøre hvilke partier som skal sitte i regjering og spesialbygget for SD-innflytelse i regjeringskontoret er uttrykk for hvor avhengig statsministeren er av det største partiet i sin konstellasjon.
Det var klart allerede før valget at Sverigedemokraterna ville kreve stor politisk innflytelse. Da senere valgresultater viste at Sverigedemokraterna var større enn Moderaterna, ble partiets politiske forhandlingsposisjon ytterligere styrket. Sett et viktig preg på avtalen. — Vi er med som om vi var et regjeringsparti, sier Jimmie Åkesson.
Dette er spesielt tydelig i innvandringspolitikken. Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson beskriver avtalen som et «paradigmeskifte» i svensk innvandringspolitikk.
Det er en grunn til Åkessons beskrivelse. Med få unntak gjennomførte han hele innvandringspolitikken som partiet tok opp i valgkampen. Kravet om at Sveriges innvandringspolitikk skal være den strengeste som tillates av EU-medlemskap vil nå bli oppfylt.
Sverigedemokraternas innflytelse er også stor i kriminalpolitikken. I kriminalpolitikken var det allerede mye enighet mellom SD, M og KD under valgkampen. Mens de liberale kom med andre innspill. Men forsøk fra liberale på å bruke rettssikkerhet som argument for å bremse forslag som anonyme vitner og besøkssoner har mislyktes.
En annen suksess for Sverigedemokraterna er at moderater, kristdemokrater og liberale tvinges til å akseptere at nivået på dagpengene ikke endres.
Flere deler av avtalen er avventet fordi alle fire partiene allerede har presset på i valgkampen, ikke minst energipolitikken der forslagene om å legge til rette for kjernekraft og forverre vindkraftens konkurransevilkår nå skal gjennomføres.
Venstres viktigste suksess er å få ministerposter. I tillegg understreker partileder Johan Pehrson at hans forslag om å utarbeide en ny lov for private skoler bør undersøkes. Venstre mener også de sto opp for offentlig tjeneste og likestilling.
For Ulf Kristersson er det en suksess å ha samlet så ulike partier som Sverigedemokraterna og Liberalerna i samme regjeringskontor. Han vil også i stor grad gå foran den politikken han ønsker. Det store unntaket vil være deler av den økonomiske politikken, et område der neste budsjett har mange spørsmålstegn å rydde opp i.
Sverigedemokraterna kan nyte sin største politiske suksess siden de ble dannet i 1988.
Den nye regjeringen er ulik noe Sverige noen gang har sett før.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»