I mer enn et tiår har i hvert fall et flertall av velgerne på tvers av alle politiske partier motarbeidet velferdsgevinster. Spesielt sterk er motstanden mot om skolesektoren kunne tjene på aktiviteten.
Det er ikke så rart nå. Svenskene har sett og forstått at jakten på profitt går utover personaltetthet, at profitthunger hindrer elevenes tilgang til gymsaler og bibliotek. Man har innsett at en skole som drives etter logikken til det rigide markedet – sammen med dagens skole- og køsystem – driver inflasjon og karaktersegregering.
Likevel er ingen reell politisk endring på gang.
Hvorfor det? Hvordan er det mulig at vi i snart 30 år har hatt et system der hvem som helst – ja, til og med religiøse ekstremister og kriminelle – har kunnet starte skoler med frie tøyler og fritt uttak av overskudd?
Fra skoleelever til kunnskapsminister
Det er grunn til å tro at det er på grunn av den enorme ringvirkningen som har skjedd og skjer mellom politikk og lobbybransjen og omvendt. At noe skjer etter hvert som nettverkene av forretningsforbindelser og personlige kontakter blir stadig tettere sammenvevd mellom politikere, lobbyister og PR-konsulenter, som av og til bytter jobb med hverandre.
Det opplyste Anna Tyllström, organisasjonsforsker ved Institutt for fremtidsstudier lobbyister utøver «utilbørlig innflytelse». Lobbyvirksomhet og velferdssamfunnenes politiske makt kortslutter folkeviljen, rett og slett.
Det er ikke rart at den private velferdsnæringen systematisk rekrutterer politiske nøkkelpersoner til sin virksomhet. De er helt avhengige av politikkens forståelse og innflytelse. Det merkelige er at sentrale politiske personer lar seg rekruttere.
En av disse nøkkelfigurene er uansett liberalisten Lotta Edholm, landets nye utdanningsminister.
Edholms aksje har gått opp i verdi
Hun gikk fra å være skolerådgiver i Stockholm til å sitte i styret for en friskolegruppe. En skolegruppe gratis som ved en tilfeldighet eid av en annen Venstre-politiker.
I tillegg til dette har Edholm inntil nylig vært arbeidspartner i et påvirkningsbyrå med tydelig fokus på velferd som lover sine kunder støtte til hvordan de kan påvirke, endre og utforme lovgivning.
Det er viktig for velferdsoligarker å mestre politikken de er avhengige av, og Lotta Edholm hjalp til med dette. Han har hatt stor verdi som døråpner mellom politikk og næringsliv, og når han nå blir kunnskapsminister øker verdien hans enda mer.
Og da er det ikke bare shopping på hans handlinger.
Nå trenger ikke lobbyen lenger prøve å påvirke Kunnskapsdepartementet. Nå er lobbyen Utdanningsdepartementet.
Og Edholm har godt selskap i regjeringskontoret. I følge anmeldelsen av magasinet Resumé de er blant annet statssekretærer for finansminister Elisabeth Svantesson, arbeidsmarkedsminister Johan Pehrson og økonomiminister Ebba Busch rekruttert fra influensaindustrien.
Ulf Kristerssons sommerhus
Samtidig har regjeringen Kristersson lovet å rydde opp i friskolesektoren.
Da er det ikke seriøst å sette en frilanslobbyist som Lotta Edholm i Kunnskapsdepartementet. Bare mistanken om interessekonflikter, mangel på integritet og uklare lojaliteter setter i seg selv tilliten til regjeringens politikk og makt i fare.
Men det er klart, gitt koblingene til statsministeren selv med lobbyen, kanskje det ikke er overraskende.
Ulf Kristerssons kone sitter i styret for en friskolestiftelse og ekteparet eier en sommerhytte sammen med Göran Thorstenson som sitter i styret til skoleeier Watma.
Derfor kan dekadensen og seiersfeiringen i den svenske skolen fortsette.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»