– Politiske fanger behandles annerledes enn andre fanger. De er stemplet som utsatt for ekstremisme. De bærer spesielle gule merker på klærne, de blir utsatt for spesielle kontroller, de har mindre sjanse til å se slektningene sine, sier Tatsiana Chomitj, søster til Maria Kalesnikava som ble dømt til elleve års fengsel i fjor, blant annet for angivelig forsøk på ulovlig maktbeslag.
Sammen med det Daværende presidentkandidat Sviatlana Tsichanouskaja, Kalesnikava var en av de ledende opposisjonsfigurene som utfordret Aleksandr Lukasjenkos langsiktige styre i forhold til presidentvalget i 2020. Den historiske protestbevegelsen som fulgte valget ble knust, og siden da har aksjonen mot all motstand i Hviterussland har bare blitt intensivert.
– Folk blir arrestert daglig, for det de skrev på sosiale medier, for å kritisere krigen i Ukraina, for å ha fornærmet makthaverne, sier Tatsiana Chomitj, som i likhet med mange andre forlot Hviterussland på eller etter valget, i frykt for arrestasjon.
Menneskerettighetsorganisasjonen Vyasna, ledet av nobelprisvinneren Ales Byalyatski, har over 1400 politiske fanger. En av dem er Byalyatsky selv. Han har sittet i varetekt siden sommeren 2021 og risikerer tolv års fengsel i den pågående rettssaken.
Tatsiana Chomitjs søster Maria Kalesnikava soner straffen sin i en straffekoloni i Gomel, 30 mil sørøst for Minsk. Hun ble nylig kjørt til sykehuset for et magesår, men er nå tilbake på institusjonen. Tatsiana Chomitj er overbevist om at fengselet ikke vil knekke søsteren hennes.
– Han er en veldig sterk person. I brevene sine skriver hun alltid om hvordan det gode vil overvinne det onde, sier Tatsina Chomitj.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»