Siden rundt ti år tilbake har göteborgernes tillit til sine lokalpolitikere vært lavere enn andre vestsvensker. I fjor var forskjellen på 6 prosentpoeng. Det ser man i den årlige undersøkelsen som SOM-instituttet gjennomfører hver høst. Forskere mener det henger sammen med manglende forankring når det gjelder store investeringer, i infrastruktur, som rushtidsavgiften og Vestlenken.
I fjor svarte for eksempel 47 % av Gøteborgerne at de hadde liten tillit til kommunens politikere og 27 % mente Gøteborgs bystyre gjør jobben sin dårlig.
Ingen «valgårseffekt»
I andre kommuner kunne man identifisere en valgårseffekt. At tilliten til politikere øker midlertidig under valg. Men slik var det ikke i Gøteborg ved de to siste valgene.
Økt kontakt med velgerne under valg
– Vi tror at effekten av valgåret skyldes at det er en større kontaktflate og mer oppmerksomhet rundt politikk og et håp fra innbyggerne om at ting vil skje og bli bedre, sier Björn Rönnerstrand, forsker ved l SOM-instituttet, og fortsetter.
– Avtaler som Frihamnsdagarna tillater fortsatt noe kontakt mellom politikere og innbyggere, selv om det er vanskelig å si hvilken effekt en individuell avtale har.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»