Representanter for Norges stortingspartier møttes i debatt på Mongstad onsdag kveld. Valget av sted var ikke tilfeldig. Bak politikerne ruvet Norges største oljeraffineri.
Å være eller ikke være olje- og gassindustrien har dukket opp som en sentral sak foran mandagens valg. Utvinning genererer viktige arbeidsplasser og store inntekter, men også store klimagassutslipp.
Opposisjonen vil se endring
For mange partier handler diskusjonen om hvordan man skal skalere på lang sikt. I realiteten er det kun miljø-MDG-partiet som vil sette en konkret grense, og derfor allerede i 2035. Andre mener det er bedre for Norge å fortsette å utvinne gass og olje enn å gjøre det for andre land.
– Hvis vi ikke produserer norsk olje og gass med svært lave utslipp, vil Russland og andre land produsere mer, med helt andre utslipp og farligere for miljøet enn vi har her i Norge, sier stortingsrepresentant Ove Trellevik i regjeringen. parti Høyre.
Tilhengere av kontinuerlig gruvedrift legger også stor vekt på å opprettholde de mange arbeidsplassene industrien skaper. Opposisjonen mener på sin side at dette er en uholdbar holdning.
– Skal man virkelig løse klimakrisen, er det ikke nok å produsere olje som er litt renere enn nabolandet. Det handler om hvordan vi skal erstatte olje med ny fornybar industri, sier Arild Hermstad, nestleder for Miljøpartiet De Grønnes MDG.
Erna Solberg har fri
Styringen av oljespørsmålet kan bli enda mer komplisert etter valget. Alle indikasjoner fra meningsmålinger tyder på et regjeringsskifte fra Erna Solbergs høyrekoalisjon til et sosialdemokratisk-ledet alternativ, men nøyaktig hvordan det vil se ut er uklart.
Det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet hadde som mål å danne regjering med Senterpartiet og dernest Venstre. Tidligere så de ut til å nå flertallet, men nyere indikasjoner har vist at ledelsen har sunket.
– Det kan hende at de må ta med et parti til. Da er det De Grønne og Rødt på ytre venstre som lager overskriftene, men Miljøpartiet De Grønne har sagt at de ikke vil støtte en regjering som går inn for fortsatt oljeutvinning, sier SVT-reporter Carl Fridh Kleberg i Norge.
Ikke gå glipp av været! Abonner på SVTs nyhetsbrev
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»