EU-parlamentet: Ungarn er ikke lenger et demokrati

Ungarn er nå et hybridregime med parlamentarisk autokrati, ifølge EU-parlamentet, som ser stadig dårligere utvikling for demokratiet i landet. Alle svenske EU-politikere støttet uttalelsen bortsett fra Charlie Weimers (SD) og Peter Lundgren (-).

I dag, torsdag, stemte parlamentet for en delrapport som gjennomgår den politiske utviklingen i landet.

– Situasjonen har utviklet seg dramatisk på alle områder, sa Gwendoline Delbos-Corfield, en fransk EU-miljølovgiver som er ansvarlig for rapporten, i en debatt onsdag.

Han understreket den demokratiske forverringen av den ungarske valgloven, den reduserte uavhengigheten til rettsvesenet, begrensningene på parlamentariske rettigheter under pandemien, spioneringen av journalister og økningen i korrupsjon der statsminister Viktor Orbán og hans følge stjal midler. EU.

Ikke lenger et demokrati

Rapporten viser til en rekke akademiske samlinger som slår fast at Ungarn ikke lenger kan betraktes som et demokrati, men et «hybridregime med parlamentarisk autokrati», noe mange EU-parlamentarikere tok til etterretning i debatten.

– Ungarn ble det første udemokratiske medlemslandet i EU og blir bare verre. Den useriøse regjeringen i Ungarn skal ikke motta en eneste krone av våre skattebetaleres penger, sa Evin Incir i sosialdemokratene, og refererte til at landet samtidig risikere at EU-støtten trekkes tilbake fordi det ikke er på nivå rettsstatsprinsipper.

«Ugrofobia»

Forsvarere av den ungarske regjeringen i EU-parlamentet har sagt at Fidesz har vunnet sin fjerde valgseier på rad og derfor har rett til å bestemme og at kritikerne er «Ungrophobes» og at en «heksejakt» er i gang.

– Denne debatten har pågått i mer enn ti år og jeg har aldri sett en slik samling av fakta, halvsannheter og hypoteser i et EU-dokument. Dette er ingen ringere enn ungrofobi, sa György Hölvényi fra det ungarske nasjonalkonservative partiet KDNP.

Han, som andre kritikere av rapporten, unngikk imidlertid å peke på hva som ville være galt med selve innholdet i rapporten.

Kritikk av medlemsland

Når et land havner i en artikkel 7.1-prosedyre, sendes saken videre til medlemsstatene som har holdt en rekke høringer med Ungarn siden 2018, men som ikke har kommet videre. I rapporten beklager parlamentet medlemslandene for deres «manglende evne til å gjøre betydelige fremskritt» og at det ikke kreves enstemmighet blant medlemslandene for å si at «det er en klar risiko» for at Ungarn grovt krenker unionens verdier eller å gi konkrete anbefalinger til Ungarn.

– Det er i hendene på Ministerrådet og jeg tror det ikke er noe annet vi kan gjøre her. Jeg er veldig bekymret fordi jeg ikke ser at noe skjer, sa sambandsoffiser Gwendoline Delbos-Corfield.

Rapporten ble støttet i torsdagens avstemning av 433 medlemmer mot 123 og 28 avholdende. Alle tilstedeværende svenske parlamentsmedlemmer stemte for rapporten, bortsett fra Charlie Weimers fra Sverigedemokraterna og Peter Lundgren, en vill politiker som stemte imot. David Lega (KD) og Jessica Stegrud (SD) var fraværende ved avstemningen.

Klem pengene

Mens politisk press på Ungarn fra andre EU-land og EU-kommisjonen har hatt liten effekt, ser penger ut til å være mer vellykket. Med den nye rettsstatsmekanismen truer kommisjonen med å trekke tilbake 70 % av EUs bistand til Ungarn. Landets regjering har lagt frem en tiltakspakke for å svare på kommisjonens innvendinger. Kommisjonen forventes å ta en beslutning denne helgen om EU-støtten til Ungarn skal trekkes tilbake eller ikke.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *