Under den siste debatten blant partilederne før søndagens valg sto energipolitikk først på dagsorden. Partene har ulike forslag til hvordan de skal holde strømprisene lave.
– Vi ønsker å se en avtale innenfor EU med halverte strømregninger, høy kostnadsbeskyttelse for svenske bedrifter og husholdninger, sier Magdalena Andersson (S).
Leder S beskriver dagens ekstrainnsatte Kamp med EUs energiministre som et «stort vendepunkt».
«Ikke noe med sosialdemokrati å gjøre»
Hun blir imidlertid raskt avskjediget av moderat partileder Ulf Kristersson:
– Det er flott om EU-kommisjonen nå tar initiativ og jobber med denne saken. Det har ingenting med sosialdemokrati å gjøre.
– Ingen forhandlinger er startet og ingen vedtak er tatt. Men Sverige kan ikke legge vår kollektive energipolitikk i hendene på andre EU-land, sier han.
Leder M understreket også at på hans side av politikken er folk enige om energipolitikken.
Venstre-leder Johan Pehrson fremhevet ny atomkraft som en løsning:
– Men det tar tid. Det krever omfattende innsats. Men så ser vi på liberalistenes side at det er mulig å presse rammen betydelig for å bygge ut vindenergi der den ikke ødelegger.
Leder L nevnte også å utvide overføringskapasiteten for å utjevne elektrisitet mellom nord og sør.
«Politikere må ta ansvar»
Samtidig har både Magdalena Andersson og Senterparti-leder Annie Lööf åpnet en ny energiavtale. Annie Lööf understreket også viktigheten av at politikere tar ansvar.
– Nå må vi sette oss ned igjen. Alle forslag skal på bordet. Jeg er klar til å ta til takke med forretninger, og familier trenger langsiktige stabile forhold, sier leder C.
Ebba Busch i KrF snakker, akkurat som leder M, om atomkraft og sier partiet hans ønsker å se ti til tolv nye atomkraftverk i løpet av de neste årene.
Stortingsrepresentant Märta Stenevi svarte kjapt til KD-lederen og mener atomkraft brukes som et teppe.
– Samtidig er vi midt i en energikrise der folk sier nei til en ny vindpark, sier han.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»