Opprinnelig var Norge imot at man skulle starte opp med olympiske leker på vinterstid. Etter en litt trøblete start fant imidlertid nordmennene ut at olympiske leker fungerte like fint om vinteren som om sommeren. De siste tiårene har også nordmenn bevist at vi er best i verden på is og snø.
Til tross for at vi har gode norske utøvere i stallen, er ikke alle nordmenn like begeistret for tanken på at Norge skal avholde de kommende vinterlekene i 2030. Er vi egentlig i stand til å ta på oss den oppgaven, og kan vi klare å gjennomføre arrangementet på en hederlig måte? Kan vi gjenta det vi fikk til i 1994 med OL på Lillehammer, eller har verden endret seg for mye?
Allerede i 2021 opprettet Norges idrettsforbund (NIF) et utvalg som gjennomførte en utredning for å finne ut om idretten ønsker å arrangere et nytt vinter-OL og paralympiske leker på norsk jord. Ifølge leder for utvalget, Mina Gerhardsen, ønsker norsk idrett å legge til rette for at man skal arrangere et norskt OL igjen, men det var også med et stort forbehold:«Men ikke for enhver pris, og ikke uten vilkår».
Denne siste setningen har stor betydning for om det norske folket skal støtte opp under et nytt OL innenfor de norske landegrensene. Prislappen er høy, og det krever store utbygginger når man skal være vertsnasjon for de olympiske lekene. Samtidig bygger det opp under nasjonalfølelsen å gjennomføre et idrettsarrangement av denne typen. Alle kan delta og bidra, og ikke minst kjenne spenningen om hvem som vinner og hvilke bettingselskaper som gir de beste oddsene for de enkelte utøverne.
Ulempene er store, og det er allerede flere som reagerer på pengebruken dette krever. Slik de økonomiske utsiktene ser ut for en vanlig familie kan man skjønne at det blir reaksjoner. Høye strømregninger, innstramminger på statsbudsjett og dyrere matvarer gjør at man automatisk stiller spørsmålstegn ved om det norske folket skal bruke alle disse milliardene på et OL.
Her kan man jo bli litt betrygget av at idrettskretsene i Hordaland, Trøndelag, Oppland og Telemark, som har stått for utarbeidelsen av forslaget, sier at det er “helt avgjørende at et eventuelt nytt OL i Norge er nøkternt, og folkelig”.
Kanskje Norge kan gå foran som et godt eksempel for hvordan man arrangerer “et budsjettvennlig OL”, og folkelig ved å skape et idrettsarrangement som involverer hele landet.
Dersom man ser på allerede eksisterende bygg man kan bruke under arrangementet, og ikke minst spre begivenhetene over større geografiske områder, kan dette faktisk være noe Norge kan legge inn en søknad om. Her har det norske folket en mulighet til å sende olympiske leker i en ny retning enn den vi har sett de siste årene.
En annen positiv side ved å ha Norge som vertsnasjon er at OL kan flyttes bort fra de autoritære regimene som har arrangert blant annet OL og fotball-VM den siste tiden. Eller ønsker vi at det kun skal være land som Russland, Kina og Qatar som kan melde seg til å være vertsnasjoner? Bør Norge ta opp den kampen og være en av forkjemperne for å snu trenden? Ja, det bør vi kanskje!
Norge ønsker å fremstå som en bærekraftig nasjon utad, og da bør dette også være viktige kjerneelementer vi tar med oss under et stort arrangement. Bruk fasilitetene vi har tilgjengelig, utbedre eventuelle bygg og anlegg der det er behov.
Men her kommer et stort forbehold, ikke bygg opp store, flotte anlegg som kun brukes i en sammenheng. Dette har vi sett nok av i andre land, og kanskje aller verst var det etter OL i Beijing, Sotsji og Rio. Skrekkbilder av spøkelsbyer som forfaller trenger vi ikke her til lands, heller ikke en voldsom publisitet i to-tre uker som koster milliarder.
Vi håper og tror at dette er vilkårene Mina Gerhardsen mener når hun sier at Norge kan ta på seg oppgaven med å arrangere OL i 2030, men ikke uten vilkår. Skulle det vise seg at Den internasjonale olympiske komité (IOC) ikke er enig i dette, og vil fortsette sin sløsing av ressurser og midler, da tenker vi at Norge kan legge hele OL- debatten død. Det må skje endringer i hvordan OL arrangeres i fremtiden. La oss håpe Norge er en del av denne forandringen. For det hadde jammen vært flott med et nytt OL i Norge, med vilkår.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»