Den srilankiske regjeringen, med unntak av presidenten og statsministeren, trakk seg søndag kveld. Den sosiale blokaden klarte ikke å forhindre demonstrasjoner mot makten og den enestående økonomiske krisen som rammer landet.
Protester i det sørøstasiatiske landet med 22 millioner mennesker utløses av alvorlig mangel på essensielle varer, høy inflasjon og lange strømbrudd.
På et kveldsmøte trakk alle de 26 ministrene seg til president Gotabaya Rajapaksa og hans bror, statsminister Mahinda Rajapaksa, sa utdanningsminister Dinesh Gunawardena til journalister.
«Alle ministre har levert sitt avskjedsbrev slik at presidenten kan danne en ny regjering,» sa Gunawardena og la til at avgjørelsen ble tatt etter diskusjoner om den økonomiske krisen.
Blant oppsigelsene er tre andre medlemmer av den mektige Rajapaksa-familien: den yngre broren Rajapaksa, Basil, finansminister, den eldste sønnen, Chamal, landbruksminister, og arvingen av familien, Namal, idrettsminister.
Portforbud utfordret
Denne tragedien kommer da tusenvis av mennesker trosset portforbudet på søndag, vedlagt frem til mandag morgen av regjeringen, for å protestere og kreve avgang av Rajapaksa-familien, som kom tilbake til makten i november 2019.
President Gotabaya Rajapaksa hadde innført unntakstilstand fredag, dagen etter at folkemengder forsøkte å storme boligen hans i hovedstaden Colombo. Twitter, Facebook, Whatsapp, YouTube og Instagram hadde blitt gjort utilgjengelige over hele landet, en blokkering som ble fordømt av den viktigste opposisjonsalliansen, Samagi Jana Balawegaya (SJB).
Før blokaden trådte i kraft, hadde anonyme aktivister startet oppfordringer på Internett om massive nye søndagsdemonstrasjoner. Til tross for sensuren samlet flere hundre mennesker, ledet av opposisjonsparlamentsmedlemmer, seg utenfor boligen til opposisjonsleder Sajith Premadasa søndag og marsjerte til Uavhengighetsplassen i Colombo, og trosset portforbudet.
De ble umiddelbart forhindret fra å rykke frem av soldater og politimenn bevæpnet med automatgevær. Et anspent ansikt til ansikt hindret dem i omtrent to timer, før folkemengden spredte seg fredelig.
Protester mandag
Blokkeringen av Twitter, Facebook, Whatsapp, YouTube og Instagram ble opphevet senere på dagen da Menneskerettighetskommisjonen slo fast at Forsvarsdepartementet ikke hadde makt til å innføre sensur.
Blokkering av sosiale nettverk har ikke forhindret avholdelse av små demonstrasjoner i andre byer i landet, generelt i ro. Politiet brukte tåregass for å spre studenter i byen Peradeniya (sentrum).
Gatene i Colombo forble stort sett øde søndag, bortsett fra opposisjonsprotester og køer med kjøretøy utenfor bensinstasjoner.
En mann døde av elektrisk støt etter å ha klatret opp i en høyspentmast nær president Rajapaksas hjem, sa politiet. Ifølge naboer protesterte han mot de konstante strømbruddene.
Masseprotester som var planlagt til søndag ble utsatt til mandag etter at portforbudet ble opphevet.
Denne artikkelen ble automatisk publisert. Kilder: ats / afp
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»