Noe Milo Bescher gjør bra. Han har en skyhøy lønn, et loft i sentrum, og fem millioner visninger i måneden på Tiktok. Der deler hun med kollegene hvordan man kan tjene opptil hundre tusen i måneden som innleid sykepleier. Men prisen er høy for å stikke ut haken.
Milo Bescher tar imot på det nesten ferdige loftet. Utsikten over Stockholms hustak under vintersolen er forbløffende. Håndverkerne vil inn og sette ny benkeplate på kjøkkenet, men de må vente litt. Den røffe vindfornyelsen er i gang mens han og mannen hennes har vært i Thailand i fire måneder. Før det bodde de noen kvartaler unna, om enn i mørket, i underetasjen.
– La oss si at vi beveget oss fra bunn til topp og jeg liker å se det som symbolsk. Jeg ser bare muligheter overalt. Jeg er sykepleier og spesialsykepleier, etterspørselen er enorm etter kompetansen til kroppen vår. Vi er velkommen overalt i verden, ikke bare i Sverige.
Hun har suksess i Tiktok, hvor tingen hennes var å dele hvordan man «tjener mellom 65 000 og 100 000 kroner i måneden som sykepleier». Gjett om han har noen følgere. Film etter film er han helt gjennomsiktig om månedslønnen og vilkårene han har på oppdrag. Følgere lurer på om han virkelig snakker sant og ikke hallusinerer, så han må bokstavelig talt vise lønn på kamera.
Min ekstreme dødsangst er som ild i rumpa. Den veileder meg og minner meg om alt jeg vil ha.
– Jeg snakker ikke om lønnen min for å skryte, jeg kunne være trygg, men jeg vil tipse andre sykepleiere. Vi må ikke ta risikoen med dårlig lønn og bli sinte og bitre. Vi kan le på jobben. Som sykepleier kan du planlegge livet ditt.
Han tilhører generasjonen «millennials» og tror de vil stille helt andre krav til både lønn og arbeidsmiljø. Nå er det slutt på det han kaller veldedighet fra sykepleierne.
Attitude er bare fornavnet i Tiktoks filmer og Milos arrogante side liker å provosere. Den bøyer seg ikke for den minste kritikk. Begrepet «ok, boomer» brukes noen ganger for raskt å avvise innvendingene til en eldre generasjon. Han bruker det ikke, men han humrer litt over at både reporteren og fotografen er med i den gjengen, og de svinger ikke så naturlig mellom lianene på sosiale medier. Selv tar han telefonen og filmer seg uanstrengt på både den thailandske uteterrassen og den 3. bussen hjem fra nattevakten i Södersjukhuset.
Applaus og hastverk
I Tiktok snakker han også om livet som sykepleier, hvordan de varme ordene fra en døende pasient rørte ham slik at han fikk litt mer energi, gir solide råd om hvordan man kan gjøre bloddyrking, og gir akutthjelp når noen han besvimt , eller som hans tanker går til Ukraina. Mange seere fant dette da han film etter film var tøff mot vaksinemotstandere.
Applausen og tilskuerne snakker sitt språk. Men motangrepet og tonen er også hard. Han får mye oppmerksomhet for å være et ego og svarer som «ikke alle kan hoppe rundt som sykepleiere – hva skjer med behandlingen da?».
– Kvaliteten på omsorgen er arbeidsgivernes ansvar. De må verdsette sykepleiere mer og sørge for at arbeidsmiljøet blir bedre. Når flere er fornøyde med fristene vil de ønske å bli ansatt. Jeg blir trist når folk kaster det ut at jeg bare vil tjene penger. Jeg elsker yrket mitt og er stolt, jeg har det bra og kan derfor gi god bistand, som er det viktigste for meg. Jeg vil ikke sitte fast og sutre.
Hun forklarer at det er en misforståelse at innleide sykepleiere må reise mellom ulike deler av landet, uten ofte å kunne bo hos samme klient lenge.
Vi må ikke ta risikoen med dårlig lønn og bli sinte og bitre. Vi kan le på jobben.
Lei av å skamme seg
Noen kritikere er til og med rasende bidragsytere. Milo Bescher er lei av å skamme seg, med lang opplæring og stort faglig ansvar vil han ha godt betalt. Videre irriterer han seg over at debatten ofte havner i fanget på innleide sykepleiere, mens leger, som tjener mye mer og bærer mesteparten av utgiftene, slipper lettere unna. Når leger bruker Rolexes er det ingen som hever et øyenbryn.
Akkurat nå krangler han med de sammenslåtte regionene og har tenkt å sette en felles pris på pleiepersonalet, eller konsulentene, som Milo Bescher sier er et bedre begrep. En ny rammeavtale for hele landet nærmer seg og erstatningsnivået er lavere enn i dag. Diskusjonene er intense på Facebook og Tiktok. Forsøk fra sjakktepperegionene er ikke populære. Rådgivere legger strategier og klamrer seg til sin dame.
Skattekroner er et sensitivt tema. Men de digitale eksplosjonene stopper ikke der. Hat mot Internett fester seg knapt til problemer. Han vil gå videre og dele opp.
– Hele meg tar visstnok feil ifølge noen. Jeg er irriterende, jeg har dårlige tenner, jeg burde ha tannregulering og jeg er homofil. Han har gått for langt i det siste. Noen skriver at de vet hvor jeg bor og at noen vil drepe meg. Jeg vurderer nå å skaffe meg en sikker identitet.
Milo Bescher
Yrke: Entreprenør, sertifisert sykepleier 2018, spesialisert anestesisykepleier 2021.
Legitimering: i Sverige, Norge og USA.
Alder: 27 år gammel.
Familie: Mann og hund Teddy.
Fritid: Musikk, egenomsorg, sosiale medier og reiser.
Bare ikke: Nattarbeid på Södersjukhuset, studerer til intensivsykepleier. Influencer på Tiktok. Bokutgivelse Bli gratis sykepleier i sommer.
Plan for 2022: Flyttelasten går til USA. Doble antall følgere på Tiktok.
Drøm: Bli Certified Nurse Anesthetist, CRNA, i USA, med doktorgrad og jobb vekselvis i Sverige, USA og Norge.
Født med et halvt hjerte
Blikket forsvinner, ansiktet virker delikat, som hender som gnir litt på bordet. Milo Bescher er ikke bare en full øy, hardt arbeid og en klar mobiltelefon i én hånd. Han har alltid visst at livet er skjørt, fra den dagen han ble født med et halvt hjerte.
I oppveksten ble han operert tre ganger for å gi plass til hjertets eneste kammer. I perioder bodde han sammen med sin mor på Lunds sykehus. Faren jobbet og tok seg av søsteren. Han er takknemlig overfor legene, men like mye overfor sykepleierne, som hjalp ham med å spise, drikke, være sterk og overleve.
Hjertet pumper konstant, konstant i bevisstheten til Milo Bescher.
– Min ekstreme dødsangst er som ild i rumpa. Den veileder meg og minner meg om alt jeg vil ha.
Men ideen om å velge sykepleieryrket kom ikke derfra, men siden hun bodde i Chicago i USA etter videregående og gikk på musikkskole. En dag måtte han ut med en anestesisykepleier på jobb.
– Da bestemte jeg meg og søkte utdanning. Jeg ble så fascinert av ferdighetene og ansvaret. Men bildet mitt var fra USA og det må huskes at sykepleiere har høy status, er godt betalt og blir behandlet med respekt. Jeg fikk litt sjokk da jeg skjønte situasjonen i Sverige. Etter et år på skolen begynte jeg å planlegge karrieren som rådgivende sykepleier.
Det første trinnet var å studere hardt, kunnskapen ville forbli som en stein. I sine vfu kliniske plasseringer løp han «som en kø» bak stressede veiledere. Samtidig søkte han å påvirke lønn og arbeidsmiljø med fagforeningsarbeid som visepresident i Studentomsorgsforbundet og styremedlem i den europeiske studentorganisasjonen.
I dag mener han forbundet bør være skarpere.
Andre trinn i karriereplanen var å jobbe ekstra som hjelpepleier under opplæringen. For å få erfaring innen ulike felt, valgte han ett år hver på sykehjem, psykiatri og akuttmottak.
Det tredje trinnet var å hoppe med en gang, som nyutdannet, ut av hodet, som sykepleier på legevakten i seks måneder.
Så tok karrieren som rådgivende sykepleier fart, både i Sverige og Norge. Samtidig vil hun utvikle seg i yrket og studerte til å bli anestesisykepleier, og studerer nå intensiv parallelt med nattevaktene i Södersjukhuset.
For de som begynner å lure på hvor mange timer dagen hans har, er den også i sluttfasen av boken han skrev i Thailand. Det vil være en komplett guide til å jobbe som rådgivende sykepleier og gå ut om sommeren.
Spørsmålet er imidlertid hvor lenge Milo Bescher blir i den svenske personalsektoren. For to år siden satt han time etter time i en skyskraper i New York City for å bestå prøvelsen med å få amerikansk legitimasjon som sykepleier. Det lyktes og den blinkende ID-en åpner døren til et grønt kort. Visumet skal være klart i nær fremtid. Mannen hennes er art director i et amerikansk selskap, og de planlegger å ta spranget sammen.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»