På den annen side har de europeiske stats- og regjeringssjefene ikke klart å bli enige, etter heftige diskusjoner, om andre spørsmål som taksttak, betaling av kontrakter i rubler til Russland eller etablering av en embargo mot russiske hydrokarboner. Kommisjonen har fått i oppdrag å reflektere over disse spørsmålene i de kommende ukene.
«Gruppekjøp, muligheten til å definere langsiktige kontrakter sammen, er det beste verktøyet for å senke prisen på gassen vår», sa den franske presidenten Emanuele Macronhvis land har det seks måneder lange presidentskapet i EU frem til slutten av juni, på en pressekonferanse i Brussel.
«Vi må diversifisere våre forsyninger og finne mekanismer» spille på EUs evne til bedre å forhandle kontrakter, «fordi vi er feite»Emmanuel Macron forklarte verbalt kritikk av medlemslandene som ble fristet av bilaterale forhandlinger.
«Den sterkeste mekanismen vi kan ha er felleskjøpet», han understreket, «fordi det lar oss veie».
«Dette er det som skal tillate oss å senke prisene over tid, i tillegg til forhandlinger med partnere som deler våre verdier», fortsatte Emmanuel Macron og nevner Norges eksempel.
«Spesialbehandling» for Spania og Portugal
Livlige debatter motarbeidet de 27 om hvorvidt de skulle begrense energiprisene eller reformere gass- og elektrisitetsprissystemet, spesielt de søreuropeiske landene i Tyskland og Nederland.
Den sosialistiske presidenten i den spanske regjeringen, Pedro Sanchez, har et øyeblikk forlatt møterommet.
Diskusjonene, som varte til beste sendetid, resulterte til slutt i et kompromiss, men etterlot en rekke spørsmål ubesvart.
Spania, som i tolv dager har stått overfor blokaden av veitransportører, og Portugal har endelig fått midlertidig tillatelse til å redusere prisen på gass brukt til produksjon av elektrisitet, en «spesialbehandling» gjort mulig, ifølge kommisjonens president Ursula von der Leyenfra det faktum at den iberiske halvøy er svakt forbundet med resten av kontinentet.
Reagerer på ordene til den russiske presidenten Vladimir Poutine ved å kreve at «fiendtlige» land betaler for russiske gassleveranser i rubler, fant Emmanuel Macron også at det var en «stor mulighet til å legge alle europeiske kontrakter tilbake på bordet», legger til at «de signerte tekstene taler for seg selv: det er forbudt».
«Det er ikke mulig å gjøre det som blir bedt om, det er ikke kontraktsfestet», påpekte han.
Denne forespørselen fra Kreml representerer et dilemma for land som er veldig avhengige av russisk gass, fordi å akseptere den ville bidra til å styrke rubelen og russiske finanser, men ved å avvise den, ville de tappe lagrene.
Når det gjelder den russiske olje- og gass-embargoen, har tre land vært spesielt tilbakeholdne, Tyskland, Østerrike og Ungarn.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»