Den russiske invasjonen av Ukraina kastet lys over totalforsvaret av Sverige. Her utfører alle, kvinner og menn, mellom 16 og 70 år full militærtjeneste.
– Norge har et tilsvarende, kjønnsnøytralt pliktsystem. De andre nordiske landene har det ikke, selv om jeg vet Finland diskuterer å endre det. Så, det er nok ikke urimelig å si at den svenske verneplikten er ganske unik, sier Jessica Appelgren.
Den svenske fullforsvarsplikten består av tre deler. De som har avtjent militærtjeneste har plass i krigsorganisasjonen til Forsvaret. Den plikten er aktivert i dag.
Tidligere har han også vært utdannet i siviltjeneste, som ammunisjonsutkastelser og brannmenn, for å sikre kompetanse. Den er for tiden i dvale.
Vedtak om mer forberedelse
Den tredje plikten er en generell plikt som kan aktiveres dersom regjeringen fatter vedtak om mer beredskap. Den som arbeider for en myndighet, kommune eller annen viktig organisasjon og har vært utplassert i krig, plikter å utføre den oppgaven som er pålagt ham. Grunnregelen for andre borgere er å fortsette å jobbe eller studere. Ved personalmangel i en bestemt virksomhet, for eksempel, kan den svenske Arbetsförmedlingen få beskjed om å påpeke at noen bør jobbe i den virksomheten i stedet.
– Men det vil aldri være aktuelt for noen å delta i en væpnet kamp uten å ha fullført grunnutdanning med militærtjeneste på forhånd, sier Christina Malm, generaldirektør i Swedish Council of Draft and Review.
Tro på evig fred
Gjennom hele 1900-tallets overgang og inn i det 21. århundre har vi levd i tro på evig fred. Vi kvittet oss med mange av nødoverskriftene og begynte å demontere totalforsvaret, sier Jessica Appelgren, analytiker ved det svenske forsvarets forskningsinstitut.
– Da endret situasjonen for sikkerhetspolitikken i Europa seg, blant annet med annekteringen av Krim av Russland, og regjeringen bestemte at det er nødvendig å gjenoppta planleggingen av totalforsvaret, sier han.
«Mye med private aktører»
Svenske kommuner er forpliktet til å planlegge slik at viktige aktiviteter kan fungere ved mer beredskap. Til tross for dette har drøyt 65 av landets 290 kommuner valgt å sette inn sine ansatte ved Plikt- og prøveetaten.
– Vi vekker totalforsvaret igjen og nå gjør vi det med noen nye forhold. Før var det for eksempel staten som drev de fleste av våre samfunnsviktige virksomheter. I dag finnes han i mange og mange private aktører og da kompliseres rekonstruksjonen av at han ikke er en skuespiller å forholde seg til men annerledes, sier Jessica Appelgren.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»