Forskere har utviklet en nettbasert kalkulator som kan brukes til å beregne hvordan en endring i kostholdet vil påvirke forventet levealder. Men er det virkelig så enkelt?
Av
Werner Barten
Helseforskere fra Universitetet i Bergen i Norge har utviklet en algoritme som kan brukes til å beregne effekten av et sunnere kosthold på forventet levealder. I Kommersiell avis Plos medisin forskere ledet av Lars Fadnes viser sine beregninger. Resultatene er imponerende: hvis en kvinne som tidligere fulgte en typisk vestlig livsstil, dvs. hadde en tendens til å spise for mye kjøtt og fett, permanent endrer kostholdet til et sunnere kosthold ved 20 års alder, kan hun bytte til ett nytt kosthold 10,7 år med ekstra forventet levealder. Ifølge beregningene er den teoretiske økningen i livet for menn hele 13 år. Den største gevinsten kommer fra å spise mer grønnsaker, mer fullkorn og mer nøtter, og mindre rødt og bearbeidet kjøtt, i den rekkefølgen. Siden det derfor ville bli færre karforkalkninger, sjeldnere diabetes, hjerteinfarkt og hjerneslag, kunne man nå en mer avansert alder, ifølge spesialistens artikkel.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»