Valg i Norge: Sosialdemokrater vinner over Jonas Gahr Støre – politikk

Norge får en ny regjering ledet av PA sosialdemokratiske Arbeiderpartiet. Ved mandagens parlamentsvalg har et stort flertall av velgerne sendt den konservative regjeringen i opposisjon i åtte år. 100 av de 169 mandatene gikk til i alt fem rødgrønne partier, middelklassen og høyreblokken fikk akkurat 68 mandater. Hele nord – med Sverige, Finland og Danmark – skal snart styres av sosialdemokratene igjen, for første gang på 20 år.

Den nye regjeringssjefen i Oslo er ventet å bli 61 år gamle sosialdemokraten og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre, hvis favoritt rødgrønne koalisjon av Ap, Senter og Sosialistisk Venstreparti ville ha et flertall på 89 mandater. — Nå kan vi endelig si: vi klarte det, sa Støre, som kommer fra en velstående familie, valgkvelden. — Nordmennene har vist at de ønsker et mer rettferdig samfunn.

PA var det klart største partiet med 26,4 % av stemmene. Det er et prosentpoeng mindre enn ved tidligere valg, men det har ikke tatt fra partiet gleden og lettelsen. Det var en «drømmekveld» for AP Støre-sjefen, sa avisen Dagsavisen. Resultatet var langt bedre enn meningsmålingene spådde. PA er nå større enn sine to mulige koalisjonspartnere til sammen: det venstreorienterte rødgrønne sosialistpartiet forbedret seg til 7,5 prosent av stemmene, det sentrale grønne partiet på landsbygda med over tre prosentpoeng til 13,6. Kringkaster TV2 så ​​en «raseseier for rød blokk». Regjeringsforhandlingene er nå på vent og dannelsen av en ny regjering er ikke ventet før i oktober.

Resultatet vil gi sosialdemokratene mer forhandlingsmakt i kommende meningsmålinger og koalisjonsforhandlinger, og de vil utgjøre flertallet av statsrådene i regjeringen. Og hvis Jonas Gahr Støre materialiserer seg i den ønskede trepartskoalisjonen, reddes de vanskelige forhandlingene med de to andre småpartiene i den rødgrønne blokken, som også fikk gevinst på valgnatten. Og de som stiller langt mer radikale krav, for eksempel om en rask utgang fra oljeproduksjonen: på den ene siden det sosialistiske partiet de røde, som var i stand til å gjøre utrolige prestasjoner og for første gang overvant hindringen på fire prosent. , og på den andre De Grønne, som med 3,8 prosent bommet så vidt på dette hinderet. De Grønne vil fortsatt være i parlamentet med tre parlamentsmedlemmer Memoreringde flytter, men får ikke kompenserende mandater fordi de holdt seg under fire prosent.

Støre ønsker ikke å varsle slutten på olje- og gassindustrien

«Et annet Norge er mulig», kommenterte venstresidens dagblad Klassekampen Tirsdag: Norske velgere ønsker «et prosjekt som ivaretar natur og miljø, utvikler nye næringer og arbeidsplasser og jevner ut forskjeller». Etter hvert gikk de konservative tom for ideer: «Tiden var moden for en forandring». De konservative (Høyre) til sittende statsminister Erna Stolberg har tapt nærmere fem poeng og er nå i overkant av 20 %. Høyre Fremskrittspopulistpartiet Frp led også store tap, med 11,7 %.

De tradisjonelt oljevennlige høyrepartiene har åpenbart slitt med at de siste ukene av valgkampen har vært dominert av debatten om klimavern og oljeproduksjon. Oljeskeptiske partier har vunnet. Det sosialdemokratiske arbeiderpartiet tilhører ikke uttrykkelig denne leiren. – Jeg tror det vil være feil industripolitikk og også feil klimapolitikk som vil varsle slutten på vår olje- og gassindustri, sa AP Støre-sjefen etter sin avstemning.

Norske mediekommentatorer antar imidlertid at PA vil komme under press på dette punktet i koalisjonsforhandlinger: Velgerne har vist at de ønsker mer klimabeskyttelse. Og alle de andre partiene i den rødgrønne leiren – og dette inkluderer favorittpartneren til Støres koalisjon – stiller mer ambisiøse krav enn PA, for eksempel ønsker de en tidlig stopp i letingen av nye olje- og gassfelt. Avisen Dagsavisen forventer et «politisk sjøslag om fremtidig olje» til neste regjeringsforhandling. Norge er den største oljeprodusenten i Vest-Europa. Olje og gass står fortsatt for 42 % av norsk eksport og 160 000 arbeidsplasser.

Jonas Gahr Støre blir sett på som en mekler og en kompromissvillig politiker. Han ble sjef for PA i 2014, og etterfulgte Jens Stoltenberg, som var NATOs nye generalsekretær på den tiden. Støre har en ganske uvanlig merittliste for en sosialdemokrat: han er millionær og kommer fra en velstående familie. Støre studerte statsvitenskap i Paris og underviste ved Harvard før han ble rådgiver for tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og begynte i Arbeiderpartiet i 1995.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *