Kaosscener under starten av Vasaloppet

I starten tok det noen sekunder for flere skiløpere fra eliteklassene å hakke og falle, bare noen få skritt unna kommandoen.

Startrotet skapte en kjedereaksjon av ødelagte staver og ski, som påvirket både elite- og amatørløpere. Ifølge SVT-reporteren på startstreken hadde det aldri hendt før at reservestengene gikk så raskt tomme.

– Å, å, å, det er stenger overalt, sier SVT-ekspert Anders Blomquist.

Den store svenske skiløperen Ida Palmberg var en av dem som ødela dagen.

– Han brakk skien og måtte bryte, forteller Team Ramudden-lagsjef Gustaf Korsgren til DN.

Favoritten Ida Dahl også og Lina Korsgren havnet langt fra ledelsen etter den trange starten, ifølge laglederen var det uklart hvordan de ble påvirket, men utstyret deres var intakt.

– Lina hadde en kjempestart men plutselig var hun rundt femti meter bak, vanskelig å si hva som skjedde.

– Den gang var hun bare 30-40 sekunder unna tetkvartetten, men de jentene er i en veldig stor gruppe, så risikoen er stor for at hun sklir fortere i løypene enn de få løperne Lina løper med, sier Gustaf Korsgren.

Det var folksomt i løypa under Vasaloppstarten. Flere skiløpere falt og knuste ski og staver.

Foto: Daniel Eriksson / Bildbyrån

Etter 34,3 kilometer var Lina Korsgren 2 minutter og 9 sekunder bak lederen Britta Johansson Norgren. Samtidig var Ida Dahl drøye fem minutter bak lederen.

– Dette påvirket noen av løpets største favoritter, det var ikke som forventet, sier Anders Blomqvist.

– En utrolig trist innledning, fyller Jacob Hård.

Ingen av Ramuddenlagets skiløpere kunne true topplasseringene. Ingen av favorittene Britta Johannson Norgren, som vant løpet to ganger tidligere, kunne slå den norske vinneren Astrid Öyre Slind.

Vasaloppet har først Hun fikk kritikk for tilnærmingen til start, blant de første kvinnelige skiløperne er det misnøye med å bli tvunget til å gå samtidig med mennene. Med så mange skiløpere og 50 bakker ved start, hvor alle har felles start, er Vasaloppet unikt i sportens verden. Men det innebærer også risiko.

– Det er dette som kan skje når jenter begynner med gutter, det blir loddtrekning. Man kan ikke kontrollere situasjonen 100 prosent selv, det vil være mange ting som kan påvirke løpet på en negativ måte, sier Gustaf Korsgren.

Startkaoset fikk ikke de samme konsekvensene på mannssiden, da den første ulykken skjedde rundt ti meter fra startstreken.

Der sikret Andreas Nygaard sin første norske seier for dagen, da han vant en sprintkamp mot svenske Emil Persson.

For å vite mer: Vasaløpet får kritikk for fellesstart: «Menn kommer fra alle kanter»

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *