Jens Stoltenberg: NATOs generalsekretær blir sentralbanksjef i Oslo – Opinion

Nei, han flykter ikke. Selv om nyheten kommer på et ekstraordinært tidspunkt: Midt i Russland-Ukraina-krisen har NATOs generalsekretær annonsert at han ser etter en ny jobb – Jens Stoltenberg blir sjef for den norske sentralbanken. Han starter imidlertid ikke der før i desember, når hans NATO-mandat for lengst er over. Den avsluttes i september.

I stedet for å snakke med verden om russisk aggresjon og Europas frihet, vil Stoltenberg i fremtiden forklare nordmenn forviklingene ved stigende renter. Det som høres ut som en 62 år gammel statsmanns retrett fra fronten til varme kontorer er faktisk et eventyr: Mannen, hvis enkle og effektive måter stort sett har fått venner, møter sterk motvind i Oslo.

Det er omstendighetene rundt utnevnelsen som har skapt oppsikt i Norge. Det er faktisk knapt noen som ikke påpeker at Stoltenberg er godt kvalifisert for sitt arbeid. Økonom og dyktig formidler, han bringer ikke bare internasjonal tyngde og selvsikkerhet til bordet, men har også økonomiske erfaringer med seg: fra tiden som finansminister og deretter som statsminister i landet fra 2000 til 2001 og fra 2005-2013.

Men så er det problemet. Sentralbankens politiske uavhengighet er lovfestet. Jens Stoltenberg er den første tidligere politikeren som ble utnevnt til sentralbanksjef på et halvt århundre. Videre er han sosialdemokrat utnevnt av en sosialdemokratisk regjering. Som statsminister var Stoltenberg en gang den nåværende statsministeren Jonas Gahr Støres overordnede. For mange stinket hele saken av nepotisme og en norsk «old boys-klubb», spesielt da fortrolige middager med oljefondssjef Nicolai Tangen ble kjent.

Jens Stoltenberg har viet livet sitt til politikk siden han først ble engasjert i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon som 14-åring. Før han forlot NATO i 2014, formet han Norge som regjeringssjef som få, særlig med sitt lederskap etter massakren på unge sosialdemokrater på Utøya i 2011, der også Stoltenbergs bekjente ble myrdet. I det øyeblikket oppfordret han Norge til «mer demokrati, mer åpenhet, men aldri naivitet».

Jens Stoltenberg ba fredag ​​selv nordmenn stole på ham: Han har lang erfaring med å «ikke overskride grensene for integritet» og forsvarer sentralbankens uavhengighet. Han vil ikke suspendere medlemskapet i sosialdemokratene. Regjeringen trenger ikke stemmer i Stortinget for Stoltenbergs nominasjon, men det er uvanlig for det konsensusorienterte Norge at et flertall av partiene stemte mot vedtaket. En talsmann for det sosialliberale partiet Venstre kalte utnevnelsen «spektakulær» og «uforsiktig».

Andre ønsket valget velkommen, tabloidkommentatoren Verdensband han kalte dem «modige» og «rettferdige». I sin nye stilling vil Stoltenberg også føre tilsyn med det norske oljefondet, det største statlige formuesfondet i verden, med 1,3 billioner dollar i eiendeler og investeringer over hele verden. Stoltenbergs forsvarsadvokater sier han er den rette personen til å lede fondet gjennom de tumultariske årene som står foran verdenspolitikkens horisont. Selv sier Stoltenberg at han «gleder meg» med å komme på jobb. Inntil da vil de fortsatt ha nok for ham å gjøre i NATO.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *