En vri: St. Cloud Schultz snowboardracer holder konkurransefokuset

Nå som Mike Schultz har fylt 40 år, tar rutinen før løp dobbelt så lang tid som han startet karrieren. Noen dager tar det tre ganger så lang tid å varme opp musklene før du hopper på snowboard.

«Jeg har vært en profesjonell idrettsutøver i nesten 20 år nå, og jeg begynner å føle det,» lo han. «Konkurrentene mine er alle i 20-årene. Men jeg ønsker å holde disse gutta ærlige.»

Selv om Schultz kanskje trenger litt mer tid til å forberede seg, er han fortsatt en av de raskeste i verden når løpet er i gang. St. Cloud-beboeren vil få en ny sjanse til å vise farten sin ved Paralympics i Beijing, hvor han vil se etter å forsvare sitt paralympiske gull i 2018 i snowboardcross og sølv i banked slalåm.

Motorsportstjernen som ble snowboardkjører, har travlere enn noen gang når hun drar til sine andre paralympiske leker. Selskapet hans, BioDapt, fortsetter å forsyne adaptive idrettsutøvere over hele verden med de høyytende kne- og fotprotesene det har utviklet. Schultz elsker tiden som ektemann og far, og ga nylig ut en selvbiografi, «Driven to Ride».

Han vurderte å trekke seg fra konkurranseidrett etter lekene i Beijing. Så igjen, kanskje det ikke. Uansett hvor lang tid disse oppvarmingene tar – eller hvor mange andre roller han sjonglerer med – gir Schultz energi hver dag å være idrettsutøver.

«Jeg tenker alltid,» dette kommer til å bli mitt siste år,» sa Schultz. «Jeg har allerede oppnådd alt jeg egentlig ønsket.

«Så gjør jeg det bra på et arrangement, eller jeg går dypt inn i en treningsøkt, og jeg innser at jeg ville ha et stort hull i livet mitt hvis jeg ikke hadde dette. Jeg er en konkurrent tvers igjennom, og jeg absolutt elsker prosessen: treningen, forberedelsene, å være på banen. Det er 100 prosent en livsstil. Det er ikke bare noe du gjør. Det er en del av det som får meg til å komme tilbake.»

Schultz forberedte seg til Paralympics ved å vinne sølvmedaljer i både snowboardcross og banked slalåm ved forrige måneds Paralympiske Snowsports World Championships i Lillehammer, Norge. De siste rundene med snowboardcross er søndag kveld, Twin Cities-tid, og banked slalåm er fredag.

Schultz er født i Litchfield og utdannet ved Kimball Area High School, og har beholdt sine dype røtter i Minnesota. Han trener på Powder Ridge i Kimball og BioDapt er basert i St. Cloud. I løpet av racingsesongen reiser han verden rundt akkompagnert av Lucky Bear, plysjleketøyet som ble gitt ham av hans 8 år gamle datter Lauren.

Hans nye bok beskriver tiåret etter snøscooterulykken i 2008 som førte til amputasjon av venstre ben over kneet. Schultz byttet til adaptiv sport og fant enda større suksess, og vant 10 gullmedaljer og ett sølv på X Games i adaptiv motocross, snocross og snow bikecross.

Schultz fant ut at vanlige proteser ikke fungerte bra for actionidrettsutøvere. Han designet Moto Knee, en høyteknologisk protese som bruker en støtdemper fra en terrengsykkel, og skapte senere Versa Foot. Disse enhetene har hjulpet hundrevis av amputerte tilbake til rekreasjonsidretter og vil bli brukt av et dusin snowboardere ved Paralympics.

«Sist sommer bygde vi et mini Moto Knee for en liten gutt som heter Logan, slik at han kunne sykle på sin grussykkel,» sa Schultz. «Å se det lyse opp for første gang da han tok benet på seg, var gull.

«Da jeg hadde ulykken min, var sport det eneste som fikk meg til å se fremover i en positiv retning. Når du har noe du ser frem til hver dag, er det en game changer. Det er ganske givende å kunne hjelpe folk å få tilbake til sport og fritid.»

Schultz begynte ikke å kjøre snowboard før i 2011, etter forslag fra arrangørene av X Games. Han har vunnet flere medaljer ved verdensmesterskapet og på verdenscupkretsen, og har plassert ham blant favorittene i LL1-kategorien for menn (amputasjon av underekstremiteter eller alvorlig funksjonshemming) i Beijing.

Å skrive boken ga ham tid til å reflektere over reisen. Schultz sa at han ønsket å fange hele spekteret av følelser, fra frykten og usikkerheten han møtte da beinet hans ble amputert til stoltheten over å vinne en Paralympics-gullmedalje på det ene kneet han bygde i sin egen butikk.

Etter lekene i Beijing vil Schultz ta en boktur, og deretter vurdere fremtiden sin på fjellet. Han forbedrer fortsatt racingtaktikkene og -strategiene sine og sa at det å bli 40 motiverte ham til å jobbe enda hardere.

Når han trekker seg fra racing, vil Schultz fortsette å bygge proteser for å hjelpe andre å gå raskere. Inntil da vil han være helt fokusert på å slå dem.

«Jeg ønsker å presse de unge menneskene så lenge som mulig,» sa han. «Men jeg vet at jeg kommer til å være en del av denne sporten, på en eller annen måte, i lang tid.»

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *