Politisk krigføring truer med å stoppe Sveriges nye klimamål

Miljømålsutvalget består av medlemmer fra alle stortingspartiene. Deres oppdrag er å utvikle en langsiktig strategi for hvordan man kan redusere svenske forbruksrelaterte klimagassutslipp. I overkant av 60 prosent av disse utslippene skjer i dag i andre land og dekkes ikke av gjeldende klimamål.

– Det ville vært at Sverige skulle ta ansvar for alle utslippene våre, sier Amanda Palmstierna i Miljöpartiet.

Langt fra enig

I løpet av det siste året har medlemmene gjennomgått nesten 200 forslag fra forskere og tjenestemenn om hvordan man kan redusere drivstoffbaserte utslipp. Forslagene dekket alt fra hvordan det offentlige skal gå foran i overgangen, til progressiv flyskatt for enkeltpersoner og forbud mot selvbetjent mat på restauranter for å redusere matsvinn.

28. februar skal oppdraget sluttbehandles, men ifølge flere medlemmer SVT har snakket med er partene langt fra å bli enige om en felles strategi.

– Jeg er ikke sikker på at vi kommer i mål, sier moderate Christofer Fjellner.

Med fare for feil

Problemer de ennå ikke har klart å løse er blant annet hvordan Sverige skal forholde seg til EUs «Fit for 55» klimapakke og om klimagevinstene av svensk eksport bør tas med i målene. Nå står hele oppdraget i fare for å mislykkes og ifølge Amanda Palmstierna er det høyrepartiene som tar ansvar.

– Vi har i oppgave å utvikle et klimamål for forbruk, men enkelte høyrepartier presser til og med offentlig på for at dette skal utvannes kraftig, sier han.

Men ifølge Moderaterna og Senterpartiet er det Miljøpartiet De Grønne som må gi etter på flere punkter for å kunne gjennomføre en felles strategi.

– Hvis det skal være noen verdi i et slikt forarbeid, så er det at alle partier i bunn og grunn er enige og at vi får et langsiktig perspektiv i klimapolitikken, og derfor kan man ikke ta De Grønne valgkampmanualen og tro at det blir svensk klimapolitikk, sier Christofer Fjellner.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *