Nøytraliteten vakler: Flertallet av svenskene er for NATO-medlemskap

Nøytraliteten vakler
Flertallet av svenskene er for å bli med i NATO

Sverige har lenge vært en nær partner til NATO. Men i likhet med Finland har det skandinaviske landet vært ansett som en nøytral stat i flere tiår. Nå kan det endre seg, som en meningsmåling viser.

På bakgrunn av den russiske invasjonen av Ukraina, for første gang i Sveriges historie, er flertallet i det skandinaviske landet for NATO-medlemskap. I følge en undersøkelse økte støtten for medlemskap ni poeng på én måned til et rekordhøyt nivå på 51 %.

Antallet som nektet å bli med i militæralliansen falt med ti poeng til 27 %. Imidlertid forble antallet usikrede tilnærmet uendret på 22 %.

Selv om Sverige lenge har vært en nær partner av NATO, er det i motsetning til Danmark, Norge og Island ikke medlem av den militære alliansen. I likhet med Finland har også Sverige vært nøytralt i flere tiår.

Russekrigen i Ukraina har imidlertid allerede endret mening i Finland denne uken. Også der støtter flertallet av befolkningen NATO-medlemskap for første gang.

Våpenleveransene til Ukraina som nå er organisert er et klart avvik fra den langvarige politikken om ikke å levere våpen til krigssoner – for Sverige var det den første militærhjelpen siden støttet Finland i 1939 mot et angrep fra Sovjetunionen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *