Nils van der Poels – slik blir hans nye liv

Nils van der Poel har fortsatt to store renn, verdenscupen på Hamar i Norge denne helgen og så verdenscupen i Heerenveen. Etter det gjennomførte han sin siste konkurranse som eliteskøytestjerne.

Hans nye liv?

Etter verdensrekord og to OL-gull har han så mange tilbud og muligheter at det stresser ham.

Han skulle ønske det fantes en manual som ligner den han skrev om reisen hans oppover.

– Jeg trengte en manual for hvordan du skal håndtere den største suksessen i livet ditt. Jeg følte meg bra, men jeg var mer stresset enn vanlig. Jeg har hørt andre idrettsutøvere si at du bedre bør planlegge hvordan du skal feire suksess. Vi planlegger mye i idretten hvordan vi skal forberede oss, men vi er ikke så flinke til etterfestplanlegging, sier han.

Han har fått flere tilbud enn han har rukket å lese siden han kom hjem fra Beijing.

– Når du vinner to OL-gull og slår verdensrekord, endrer livet seg litt, ser det ut til, sier han. Du har eksepsjonelt mange muligheter til å få ting gjort. Du knytter deg til folk du ellers ikke ville hatt kontakt med, så du blir mye mer engasjert.

Etter Ultralopp

Det er vanskelig å gi opp tilbud.

– Det er veldig lett å drukne i potensiale for så fort man må trekke det ut og kvele det med struktur, kveler man også mulighetene. Det er et stress i det, selvfølgelig. Men det er et champagneproblem, sier han og ler.

Nå som du har gjort en drøm til virkelighet, hva er den neste drømmen?

– Jeg har fortsatt noen kondisjonsgreier jeg planlegger å gjøre, noen ultraløp som jeg gjerne skulle løpt. Jeg vil gjerne prøve multisport også, men mer på hobbynivå. Jeg tror det ville vært utviklende for meg å få den typen kondisjonsutfordringer som er lengre, sier han.

Han har ikke følt noen tomhet siden han vant OL-gull, selv om han visste at det var en risiko etter å ha realisert drømmen.

– Men spør du meg igjen om tre måneder, så gjør jeg det kanskje. Men jeg har en ganske god idé om hva jeg skal fylle livet mitt med når jeg ikke sykler syv timer om dagen. Jeg føler meg ganske opptatt av å jage andre ting.

Det neste året skal han jobbe som lærer. Han mener at prinsippene som har gjort ham vellykket i idretten kan brukes på bedrifter.

Jeg håper på et perfekt farvel

– Ambisjonen de neste årene er å prøve å komme seg ut mest mulig i næringslivet og snakke med bedriftene jeg har jobbet med, men også med andre bedrifter. Men du får også informasjon om andre virksomheter. Vi får se hva som skjer etter det året, men nå er jeg tagget i det året.

-Jeg synes business er spennende. Det er en utfordring på en helt annen måte. Det er et helt annet liv. Han går stadig vekk fra eventyr rundt om i verden for å trene og konkurrere foran arenaer som klapper når du er god. Det første trinnet vil sannsynligvis være å tilfredsstille hans adrenalinjunkiebehov.

Han presenterer seg til allround-VM denne helgen uten å være i toppform. Han har vært forkjølet i det siste.

– Jeg har ikke gått på publikum på snart fire år, så det hadde vært morsommere å være sprek her i Norge når det er mange svensker.

Han håper å være i bedre form neste uke i Nederland.

Hvordan ville det perfekte farvel til skate se ut?

– Det hadde nok vært å kjempe skikkelig i Heerenveen og gå seirende ut, sier han og smiler.

Det utelukker imidlertid en siste verdensrekord foran en arena fullpakket med fanatiske nederlandske fans.

– Det vil ikke være mulig å slå verdensrekorden fordi det er 5000 meter og på flat bane skal vi reise. Verdensrekorden er for god til å slå der, sier han.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *