Asian Infrastructure Investment Bank stanser virksomheten i Russland og Hviterussland

Tsingshu Wang («Reuters» / «Scanpix») nuotr.

Den asiatiske investeringsinfrastrukturbanken (AIIB) reagerte på krigen i Ukraina ved å kunngjøre et stopp og planlegger å revidere sin virksomhet i Russland og Hviterussland.

Institusjonen tok denne avgjørelsen og bemerket at den ble opprettet på grunnlag av en internasjonal traktat i seg selv, slik at folkerettens overlegenhet «er i selve kjernen av vår institusjon».

Banken bemerker også at den vil gjøre alt for å beskytte den finansielle integriteten til AIIB i den «endrende økonomiske og finansielle situasjonen».

«I denne sammenhengen, for å beskytte bankens interesser, har styret besluttet at alle aktiviteter knyttet til Russland og Hviterussland blir suspendert og gjennomgått», sa bankens styre.

AIIB sa også at den var klar til å hjelpe medlemmene med å overleve de direkte og indirekte negative effektene av krigen: råvareprissjokk, finansmarkedsvolatilitet og mer.

«Når krigen fortsetter i Ukraina, sender AIIB tanker og solidaritet til alle de berørte,» sa banken i en uttalelse.

AIIB er 100 milliarder. Den USD-finansierte Infrastructure Bank, grunnlagt i Beijing etter initiativ fra Kina i 2016, er etablert av 57 land, inkludert Kina, Australia, Tyskland, Nederland, Norge, Sør-Korea, Pakistan og Storbritannia.

Den har for tiden mer enn 100 medlemmer over hele verden. Kina har 26 % av stemmerettighetene og Russland 6 %.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», Registersenter, etc. kilder.