EU-stater har bestemt seg for å ta imot krigsflyktninger fra Ukraina raskt og enkelt. Det melder EUs innenrikskommissær Ylva Johansson på Twitter. Han snakket om en historisk avgjørelse. På forespørsel fra EU-stater hadde kommisjonen for første gang foreslått å sette i kraft et direktiv for rask og ubyråkratisk beskyttelse av ukrainske flyktninger i tilfelle en «massiv tilstrømning» av fordrevne personer.
Vernet er i utgangspunktet gyldig i ett år, men kan forlenges i totalt to år til. En langvarig asylprosedyre er ikke nødvendig for dette, men retten til å søke asyl består fortsatt. Samtidig er de som søker beskyttelse sikret minimumsstandarder som tilgang til sosialhjelp og arbeidstillatelse. Direktivet ble opprettet etter krigene i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet. Den tar også sikte på å unngå overbelastning av myndighetene som er ansvarlige for asylsøknader.
EU-kommisjonen ser for seg en enorm flyktningbevegelse på grunn av den russiske krigen mot Ukraina. «Vi må forberede oss på ankomsten av millioner av flyktninger til EU,» sa Johansson torsdag. Ifølge FNs flyktningorganisasjon (UNHCR) har mer enn én million mennesker flyktet fra landet siden krigen startet i Ukraina. Bare i Polen har mer enn 500 000 mennesker søkt tilflukt så langt.
– Vi vil diskutere dette veldig intensivt slik at vi kan hjelpe ukrainske flyktninger veldig raskt og uten byråkrati, sa innenriksminister Gerhard Karner (ÖVP) før møtet i Brussel. Et omstridt punkt var imidlertid om midlertidig beskyttelse skulle gjelde for alle personer fra Ukraina, også de uten ukrainsk pass. Karner refererte også til reservene til Østerrike og andre land som Polen, Slovakia og Ungarn. – Vi trenger rask og ubyråkratisk hjelp til ukrainske krigsflyktninger, så det hjelper ikke om vi inkluderer tredjelandsborgere, sa innenriksministeren. Ifølge det tyske nyhetsbyrået uttalte Luxembourg-minister Jean Asselborn seg for å ikke gjøre noen forskjell – «uansett hvilken hudfarge du har, uansett hvilket språk du snakker, hvilken religion». «Vi er mennesker og det er ingen forskjeller her,» sa Asselborn.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»