Helse – Studie: Sverige var en koronaviruseksportør – Helse

Stockholm (dpa) – Ifølge en studie har den forsiktige svenske kronestrategien hjulpet viruset med å spre seg til andre land.

Dette oppdager forskere fra Universitetet i Uppsala i Sverige, Folkehelseinstituttet og Universitetet i Sydney i Australia. Studien ble publisert i tidsskriftet «Eurosurveillance».

«Sverige var en nettoeksportør av Sars-CoV-2-virus til våre nordiske naboer i det første året av pandemien,» sa John Pettersson ved Uppsala universitet til den svenske kringkasteren SVT. I motsetning til de andre skandinaviske landene, tok landet i utgangspunktet nesten ingen tiltak for å stoppe spredningen av viruset. Resultatet var et høyt antall infeksjoner, som til slutt også favoriserte mutasjonen av viruset.

Studien er basert på analysen av 71 000 pasientprøver, som ble brukt til å lage et slags genetisk slektstre for spredning av viruset i de nordiske landene. Smittekjeder med opprinnelse i Sverige ble funnet å ha krysset landegrensene i flere hundre tilfeller.

«Våre funn tyder på at Sveriges inneslutningsstrategi hadde en innvirkning på den epidemiologiske situasjonen i landet og over hele Norden,» heter det i studien. Det må imidlertid tas i betraktning at Sverige – i likhet med Danmark – er et transittland.

© dpa-infocom, dpa: 211116-99-23461 / 3

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *