Hvordan kosthold påvirker forventet levealder

Unngå kjøtt, spis mer belgfrukter og fullkornsprodukter: dette er de viktigste konklusjonene i en studie som et team fra Universitetet i Bergen i Norge nå har publisert i «PLOS medisin«introdusert. Gruppen ledet av helseforsker Lars Fadnes er basert på data fra den Global Burden of Disease Study, som i over 30 år har registrert dødsfall og sykdommer over hele verden og relaterte risikofaktorer. På dette grunnlaget beregnet det norske teamet hvordan en endring i kostholdet statistisk sett ville påvirke forventet levealder.

Sentralt resultat: med optimal ernæring kunne en person som tidligere fulgte et typisk vestlig kosthold tjene mye liv: i tjueårene over 10, 80 over 3. Norske forskere skriver at det er verdt å flytte inn i alderdommen. Menn tjener litt mer når de er unge: en 20-åring i USA kan tjene i gjennomsnitt rundt 13 år av livet, en kvinne på samme alder nesten 11 år. I Europa er resultatene nesten identiske.

Nummer 1 av tiltak for å forlenge livet: spis mer belgfrukter, for eksempel linser, bønner og erter. For i den vestlige verden er de vanligvis få eller ikke i det hele tatt på dagens meny. Ifølge estimater gir det å øke den daglige rasjonen av belgfrukter fra null til 200 gram unge menn og kvinner i gjennomsnitt mer enn to år å leve.

Like sunt: ​​den daglige porsjonen fullkornprodukter og nøtter. Og enda litt mer frukt, grønnsaker og fisk forlenger livet. Men her, ifølge forbruksdata fra USA og Europa, er det typiske vestlige kostholdet ikke så langt fra optimalt. Følgelig har endringen en mindre effekt: hvis du allerede spiser grønnsaker, frukt og fisk.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *