NATO-sjef Stoltenberg vil lede den norske sentralbanken

Jens Stoltenberg

Stoltenberg har vært NATO-sjef siden 2014.

(Foto: AP)

Oslo NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker å bli ny sjef for den norske sentralbanken. Han var veldig interessert i jobben, sa den 62 år gamle tidligere norske statsministeren til NTB nyhetsbyrå tirsdag. Finansdepartementet tok kontakt med ham i november og spurte om han ville stille.

Det har imidlertid allerede kommet inn 22 søknader på stillingen. Blant dem er sentralbanksjef Ida Wolden Bache, som enkelte observatører ser på som favoritt til posten.

Stoltenberg har vært NATO-sjef siden 2014. Han sa til NTB at han først ville fullføre sitt mandat med den vestlige militæralliansen som vanlig. Dette avsluttes i slutten av september 2022. Det er for tiden alvorlige spenninger mellom NATO og Russland i forhold til konflikten i Ukraina.

Sosialdemokraten Stoltenberg var statsminister i Norge fra 2000 til 2001 og deretter fra 2005 til 2013. Han hadde også andre verv i statsråd, blant annet som finansminister. Nåværende sentralbanksjef Oeystein Olsen har kunngjort sin avgang i februar, ti måneder før slutten av sin andre seksårsperiode. Sentralbanksjefen i Norge driver ikke bare med klassiske sentralbankspørsmål som rentepolitikk, men fører også tilsyn med det største statseide investeringsfondet i verden med et volum på 1,4 billioner dollar.

Dagens beste jobb

Finn de beste jobbene nå og
bli varslet på e-post.

Mer: Beslutningsuke: Fed flykter fra ECB

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *