Norge inviterer Taliban til samtaler

Oslo. Norge inviterte Taliban islamistiske militanter til å snakke om situasjonen i Afghanistan. De vil finne sted i Oslo fra søndag til tirsdag, som den norske regjeringen annonserte fredag. Taliban skal møte representanter for Norge og det internasjonale samfunnet i den norske hovedstaden, og det er også planlagt møter mellom delegasjonen og andre afghanere, inkludert kvinner, journalister og menneskerettighetsaktivister. Regjeringens kunngjøring antydet ikke om Taliban hadde takket ja til invitasjonen til Oslo.

Ifølge norske medier vil det være første gang Taliban har sendt en delegasjon til et vestlig land for å holde samtaler siden de tok makten i fjor. Ifølge informasjon fra avisen «Verdens Gang» skal også tyske representanter og EU-utsendinger være til stede.

Den norske utenriksministeren: «Ingen legitimitet til Taliban»

– Dette legitimerer eller anerkjenner ikke Taliban, sa Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt. Du må imidlertid snakke med dem som i utgangspunktet styrer Afghanistan. Den politiske situasjonen må ikke føre til en enda verre humanitær katastrofe. Ifølge Huitfeldt er samtalene i Norge særlig opptatt av kvinners utdanning og menneskerettigheter, som kvinners deltakelse i samfunnet.

Tidligere har Norge gjentatte ganger opptrådt som mekler i konflikter i andre land, den siste i Venezuela. Det skandinaviske ikke-EU-landet har også vært i dialog med Taliban i årevis. Denne uken reiser en norsk delegasjon til Kabul for å diskutere den vanskelige humanitære situasjonen i Afghanistan.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *