Utelukkelse fra VM og andre straffer: Verdensidretten isolerer det krigshemmende Russland

VM-utestenging og andre straffer
Isolert verdenskrig i Russland

I likhet med politikk og økonomi før, rammer sport Russland og Hviterussland med drastiske sanksjoner for aggressiv krigføring i Ukraina. FIFA World Football Association er i ferd med å suspendere det russiske forbundet. Skredet lar seg ikke stoppe.

FOTBALL

Verdens styrende organ FIFA har innført de første sanksjonene, men det vil gjøre mye mer. Bortsett fra at landskamper ikke lenger spilles i Russland og hjemmekamper vil finne sted på nøytral bane. Videre skal hymnen ikke lenger spilles for landslaget og det russiske flagget skal ikke lenger være synlig. Navnet Russland kan erstattes med navnet på RFU-foreningen. Ifølge konsekvente medieoppslag kan det imidlertid snart bli innført enda strengere sanksjoner, noe som fører til utestengelse av Russland fra fotball-VM i 2022. En slik avgjørelse kan bli kunngjort i løpet av kort tid.

Det europeiske UEFA-forbundet vil også handle. Russerne er fortsatt truet av total internasjonal eksklusjon mandag kveld. Ledernivået er i konstant utveksling, noe som skal føre til resultater i tide. Det tyske fotballforbundet (DFB) er en klar tilhenger av denne holdningen. Champions League-finalen er allerede flyttet fra St Petersburg til Paris.

Polen, Sverige og Tsjekkia tar saken i egne hender. Forbundene nekter å spille mot det russiske laget for deltakelse i verdenscupen. «Vi kan ikke late som om ingenting har skjedd,» tvitret Bayern Münchens polske kaptein Robert Lewandowski. Frankrike, England, Danmark og Norge etterlyser også tøffere handling og Sveits tillater ikke lenger lagene deres å spille mot russiske lag. Dette kan også påvirke kvinnenes EM til sommeren, som Russland er kvalifisert til. Motstandere i gruppen er Sveits, Sverige og Nederland.

OL / PARALYMP

FIFA minner om den myke ledelsen av Den internasjonale olympiske komité (IOC) med Russland. Selv statlig doping og en angrepskrig ser ikke ut til å være nok til å ekskludere Ringenes orden fra OL-familien. Under økende press tok imidlertid IOC en tøffere holdning og anbefalte sine medlemsforeninger å ekskludere russiske idrettsutøvere fra internasjonale stevner. Dette gjelder også hviterussiske idrettsutøvere. Vladimir Putin er fratatt OL-medaljen. Den internasjonale paralympiske komité (IPC) er i likhet med IOC utsatt for oppfordringer om umiddelbar suspensjon fra Russland rett før starten av de paralympiske lekene i Beijing (fra 4. mars). IPC kunngjorde en avgjørelse på ntv.de onsdag. Men på grunn av dagens dynamikk kan dette også skje på et tidligere tidspunkt. IOC-forbundet var det første som suspenderte ikke-olympisk orientering i Russland.

Det tyske forbund for olympiske idretter (DOSB) og det tyske forbund for idrett for funksjonshemmede (DBS) har i fellesskap anbefalt at deltakelse i konkurranser og treningstiltak i Russland og krigssoner suspenderes. Det føderale innenriksdepartementet, ansvarlig for sport, støtter dette uttrykkelig. Mandag fulgte DOSB også umiddelbart opp IOCs anmodning om å ekskludere russiske idrettsutøvere.

HÅNDBALL

Det europeiske håndballforbundet (EHF) vurderer angivelig å suspendere russiske og hviterussiske lag i europeiske håndballkonkurranser på klubb- og nasjonalt nivå på grunn av krigen i Ukraina. Forbundet kunngjorde i en uttalelse at det vil bli avholdt et ekstraordinært møte i eksekutivkomiteen mandag kveld for å «vurdere behovet for ytterligere beslutninger».

I sin uttalelse understreket EHF «at det verken er aksept eller forståelse for den russiske invasjonen av Ukraina. Dette gjelder også alle parter som er aktivt involvert i eller støtter en slik voldshandling». «Nå må det finnes løsninger for kampene til landslaget og klubbene som er berørt av dagens situasjon.»

EHF hadde tidligere avlyst kamper som var planlagt denne uken med russiske og hviterussiske lag. Herrenes Champions League og Europa-kamper er berørt, samt kvinnenes europeiske kvalifiseringskamper mellom Hellas og Hviterussland. Kampene i den tyske kvalifiseringsrunden var planlagt til 2. mars i Chalkida, Hellas, og 6. mars i Minsk.

Det europeiske styringsorganet hadde allerede i forrige uke bestemt at russiske håndballag i første omgang skulle spille hjemmekampene sine i EHF-konkurranser på nøytral bane. Forskriften gjelder for alle klubb- og landslag. Videre er kvalifiseringen til kvinnenes EURO 2022 mellom Polen og Russland planlagt til 3. og 6. mars utsatt «for å sikre sikkerheten til deltakende lag, spillere og kampledere».

Kvalifiseringskampene for kvinner mellom Tsjekkia og Ukraina som er planlagt til 4. og 5. mars vil heller ikke gå som planlagt. I kvalifiseringen til verdensmesterskapet for menn 2023 vil begge sluttspillduellene mellom Finland og Ukraina spilles som en «dobbel header» med nordeuropeerne (16. og 20. mars).

ANDRE IDRETTER

Sjakk, fekting, svømming, volleyball, men også ishockey, gymnastikk, ski, basketball eller skiskyting og bordtennis reagerer. Enten trekkes arrangementene, konkurransene med russiske utøvere avlyses eller flaggene eller nasjonalsangen blir forbudt. Formel 1 vil for eksempel ikke kjøre i Russland. Det er ingen i det minste åpenbart koordinert tilnærming.

NÆRINGSLIV / SPONSOR

Mange klubber og foreninger sjekker samarbeid med russiske sponsorer. Schalke 04 har avsluttet samarbeidet med den statseide gassgiganten Gazprom, som oligarken Roman Abramovich ønsker å gi avkall på kontrollen over verdenscupvinnende Chelsea. Ifølge britiske «Times» jobber UEFA også med separasjonen fra Gazprom.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *