«Stopp Putin, stopp krigen»
Demonstranter fra hele verden støtter Ukraina
25.02.2022, 13:41
Tyskland, Japan, Australia: mennesker fra hele verden uttrykker sin solidaritet med Ukraina. Flere tusen demonstranter gikk ut i gatene for å uttrykke sin redsel for den russiske invasjonen. Til tross for trusselen om sanksjoner, høres oppfordringer om fred også i Russland.
Den russiske invasjonen av Ukraina har vakt sinne og forferdelse i Tyskland og mange andre land. Over hele verden gikk demonstranter ut i gatene i solidaritet med det østeuropeiske landet. Bygninger og monumenter ble opplyst i de blå og gule fargene på det ukrainske flagget, fra Brandenburger Tor til Roman Colosseum og 10 Downing Street i London til Flinders Street Station i Melbourne, Australia.
Mange russere Jeg er uenig i president Vladimir Putins krigspolitikk. I følge borgerrettighetsaktivister ble mer enn 1700 mennesker arrestert under protester i en rekke byer. Borgerrettighetsportalen Owd-Info har registrert handlinger i dusinvis av russiske byer, til tross for forbudet mot demonstrasjoner og trusselen om sanksjoner. I hovedstaden Moskva ropte rundt 1000 mennesker «Nei til krig!» på det sentrale Pushkin-torget.
Også i Tyskland det har vært demonstrasjoner. Ifølge politiet samlet rundt 2500 mennesker seg i Berlin torsdag kveld foran Brandenburger Tor og 1500 protesterte foran forbundskanselliet. Det var også protester ved den russiske ambassaden. Leipzig heiste det ukrainske flagget ved det nye rådhuset i solidaritet med sin vennskapsby Kiev. Mer enn 5000 mennesker samlet seg her for demonstrasjonene. Mange holdt lys eller skilt som blant annet sa «Hands off Ukraine».
I Tsjekkisk Republikk De største aksjonene fant sted i Praha med totalt rundt 5000 demonstranter på Václavplassen i sentrum og foran den russiske ambassaden i Bubenecs diplomatiske kvartal. På bannerne sto det «Stopp Putin» og «Vi vil ikke overgi oss til Ukraina». Ukraina ligger mindre enn 400 kilometer fra Tsjekkia.
Fremtredende støtte i Spania
I Italia demonstranter samlet seg foran Colosseum i Roma, opplyst med ukrainske farger. Mange bar blå og gule flagg. Det var også en demonstrasjon foran den russiske ambassaden. Lederen for sosialdemokratene, Enrico Letta, omfavnet de lamslåtte. Demonstranter paraderte også foran den berømte Scala i Milano.
I Ungarn Protestene i Budapest var ikke bare rettet mot invasjonen av Russland, men også mot den pro-Moskva-politikken til høyreorienterte statsminister Viktor Orban de siste årene. Torsdag ettermiddag jobbet han seg gjennom kritikken av Russland på Facebook: «Sammen med våre EU- og NATO-allierte fordømmer vi Russlands militære handling».
Det var viktig støtte for Kiev i Spania: Hollywood-stjernen Javier Bardem (52, «No Country for Old Men») protesterte mot krigen sammen med spanjoler og ukrainere utenfor den russiske ambassaden i Madrid. «Ofrene er alltid de samme: kvinner, barn, eldre,» sa Oscar-vinneren.
«Stopp Putin, stopp krigen»
Med stearinlys og lys rope inn sveitsisk rundt 1000 mennesker i Zürich for fred. Flere hundre mennesker av ukrainsk og sveitsisk opprinnelse samlet seg ved hovedkvarteret til konføderasjonen i Bern. «Ingen penger til de russiske oligarkene», står det på et banner. Sveits har besluttet ikke å fryse russiske kontoer, inkludert de til personer som er underlagt sanksjoner i EU. Det har også vært demonstrasjoner Israel, hvor det både er et stort samfunn med russisk opprinnelse og et stort samfunn med ukrainsk opprinnelse. «Stopp Putin, stopp krigen», sto det i kartellene.
Også i Kyprosde Tyrkiade Slovakia, Litauen, Østerrike, Danmark Og Sverige demonstranter protesterte. Norge projiserte Ukrainas flagg på Oslo rådhus, hvor Nobels fredspris deles ut hvert år. I Irland et våpenskjold ved den russiske ambassaden var dekket av blodrød maling. Også i Japan Og Australia folk gikk ut i gatene. Spontan handling fant sted på Martin Place i hjertet av Sydney. En deltaker fra det østlige Ukraina sa: «Jeg føler meg helt hjelpeløs og kan bare be om en intervensjon ved å mobilisere meg selv på denne måten.»
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»