Mekong i Laos er blant det minste farmasøytiske avfallet fra livmoren. Foto av Panu Wongcha-um (Reuters / Scanpix)
Verdens opp- og nedturer i farmasøytisk sektor, ifølge en stor studie av en britisk forsker. Ifølge forskeren er bruk av vann med rester av medikamenter (antibiotika, smertestillende midler, prevensjonsmidler osv.) et svært alvorlig problem, fordi det med det rensede avløpsvannet som omgir dem, hemmer enkelte funksjoner til mikroorganismer og makroorganismer, og kommer også inn i næringskjeden.
Forskere fra York University (UK) studerer 1052 elver langs 285 elver som renner i 104 land på alle kontinenter. Ifølge forskeren representerer studien av denne størrelsen 471,4 millioner. medisinske badeforseglinger av verdensbefolkningen.
Resultatene fra en av de største forskningene på dette feltet er publisert i en publikasjon Proceedings of the National Academy of Sciences.
Studien fant at paracetamol, et antiepileptisk og antidiabetisk medikament, nikotin og koffein var de vanligste å finne i elver rundt om i verden.
Mer enn en fjerdedel av prøvene tatt fra 258 elver inneholder såkalte aktive farmasøytiske ingredienser som anses som farlige for vannlevende organismer.
De høyeste konsentrasjonene av aktive farmasøytiske ingredienser (API) er funnet i elvene i Pakistan, Bolivia og Etiopia og de laveste i elvene på Island, Norge og Amazonasbassenget. Som forventet mye mer livmor i fattigere befolkninger, hvor dårlig avløpsvannbehandling og store farmasøytiske anlegg er i drift.
Vi fant svært høye konsentrasjoner av stoffet i elvene i Nigeria og Sør-Afrika, noe som i stor grad skyldes mangelen på infrastruktur for avløpsvannbehandling, siterer BBC-dokumentet. dr. Mohamed Abdallah fra University of Birmingham. Ifølge forskeren setter dette de som ikke har tilgang til kvalitetsmedisinsk behandling i større risiko.
I følge studien er områder med de laveste API-konsentrasjonene generelt beskrevet som å inneholde:
1. begrensede menneskeskapte ruter (f.eks. de fjellrike Alpene og Ellida? R opp på Island),
2. begrenset moderne medisin (f.eks. den avsidesliggende landsbyen Yanonamei i Venezuela),
3) sofistikert og pålitelig infrastruktur for behandling av avløpsvann (f.eks. Basel, Sveits),
4) kraftige elver med sideelver til andre elver (f.eks. Amazonas oppstrøms Manaus (Brasil), Mississippi opp til St. Louis (USA), Mekong opp til Luang Prabang, Laos).
Konsentrasjonen av bier akkumulert i baltiske elver virker ikke særlig tragisk, med rundt 30 % rapportert i Latvia, så mye som 20 % i Litauen og i underkant av 20 % i Estland.
Til sammenligning ligger Pakistan, Bolivia, Etiopia, India på toppen av tabellen, hvor API-raten er godt over 90 %.
Iki iol tyr menkai
Forskere er vant til at de økologiske veiene til de vanligste kjemiske forbindelsene som kommer inn i elver med rusmidler så langt er relativt dårlig studert.
Vi kan forutsi at effektene sannsynligvis vil være negative, men alle medikamenter må testes og relativt få studier er gjort så langt, sier BBC Veronica Edmonds-Brown, en akvatisk økolog ved University of Hertfordshire.
Men det er allerede kjent at vannbaserte prevensjonsmidler for eksempel kan påvirke reproduksjonen og veksten av UV-stråler. I tillegg antyder rapporten at elvens evne til å ta antibiotika kan føre til utvikling av antibiotikaanriket vann. Forskere kaller dette et aspekt av trusselen som legemiddelemballasje utgjør for bedriftens helse.
Hovedsaken med rusmidler er at vi bruker disse kjemikaliene, de har ønsket effekt på kroppen, og derfor er de utarmet. Og nå vet vi at selv de mest moderne avløpsrenseanleggene ikke kan brytes helt ned til forbindelser, så de havner i elver og innsjøer, sier BBC. John Wilkinson.
De to medisinene som oftest finnes i elvevann var karbamazepin, som brukes til å behandle epilepsi, og metformin, som brukes til å behandle diabetes. Det ble også funnet høye konsentrasjoner av koffein (hjemmekaffen), nikotin (sigaretter) og smertestillende paracetamol.
Artemisinin, en antimalariaingrediens, har også blitt inkludert i TOP-elven i Afrika.
På spørsmål fra BBC om hva de skal gjøre med farmasøytisk emballasje i elven, sa Dr. Mr. Wilkinson sier han fortsatt ikke har et optimistisk svar.
Det vil ta meg smartere å fikse det, sa han. Her og nå kan og gjør vi: vi kan bare ta riktig medisin.
Ifølge forskeren har han strengere regler i tankene for tilgang på antibiotika og lavere doser.
Velg selskapene og emnene som interesserer deg. kilder.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»