Økonomi- og innovasjonsminister Aušrinė Armonaitė møtte NATOs visegeneralsekretær Mircea Geoana tirsdag i Vilnius og diskuterte hvordan man kan fremskynde gjensidig samarbeid, teknologisk utvikling og innovasjon, noe som vil hjelpe Alliansen med å takle de nye sikkerhetsutfordringene.
I følge rapporten fremhevet møtet den økende betydningen av såkalte nye disruptive teknologier. Litauens bidrag vektlegges på følgende områder: optikk og lasere, biovitenskap og bioteknologi, romteknologi, robotikk, kunstig intelligens og utvikling og produksjon av mikrobølgeenheter med ultraliten rekkevidde.
Departementet deltar også i NATOs Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA).
«Litauiske selskaper som opererer innen laser, robotikk, bioteknologi og andre høyteknologiske sektorer er veldig interessert i aktivitetene til NATO DIANA. Teknologier utviklet i Litauen gjør det mulig å reagere raskt og kvalitativt på cybertrusler, og samarbeidet mellom landets ingeniør-, vitenskaps- og militærindustri gir muligheten til å utvikle, forbedre og eksportere militært utstyr. Vi må gjøre alt for å fremme dette samspillet. I tillegg deltar litauiske selskaper aktivt i NATOs offentlige anskaffelser», sier A. Armonaitė, økonomi- og innovasjonsminister.
Litauen kan være stolt av mange suksesshistorier innen eksport av militært utstyr. For eksempel produserer selskapet Kitron, som investerte i Litauen, svært komplekse elektroniske produkter og leverer ingeniørtjenester til selskaper innen industri, medisinsk, forsvar, luftfart, energi, telekommunikasjon og andre sektorer. Elektronikkprodukter og deler eksporteres til Tyskland, Nederland, Norge og andre land.
Giraitė Armament Facility produserer ammunisjon av høy kvalitet for NATO, EU og andre væpnede styrker, spesialtjenester og militære anlegg i samsvar med NATOs standarder.
NT service produserer forriglingssystemer for ubemannede luftfartøyer (droner), droneradiosignaldetektorer, radiosignalbeskyttelsessystemer for store områder, fjerntømming av eksplosive ammunisjonssystemer, autonome intervensjonsroboter, tilbyr IT-sikkerhet for fysiske nettverk og cloud computing, varslingssystemer for sivile og nabosikkerhet. Noen av disse systemene og utstyret brukes av det amerikanske militæret.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»