Gjennom Infinitum har Norge utviklet en av de mest effektive og miljøvennlige måtene å resirkulere plastflasker på og resultatene er så imponerende at mange nasjoner allerede følger etter.
Ifølge The Guardian lar denne gjenvinningsordningen Norge resirkulere 97 %. av alle plastflasker og bare mindre enn 1 %. plastflasker kommer ut i miljøet.
Videre har 92 prosent. flaskene resirkuleres til et råmateriale av så høy kvalitet at det kan gjenbrukes til produksjon av drikkeflasker.
I noen tilfeller har systemet gjenbrukt det samme materialet mer enn 50 ganger.
Dette er en stor prestasjon, spesielt med tanke på at 91 % av plasten som produseres i verden ikke er resirkulerbar. 8 millioner tonn plastavfall havner i havet i året.
Resirkuleringsgraden for plastflasker er rundt 30 % i USA og mellom 20 % og 45 % i Storbritannia.
For eksempel, i 2017 ble 92 % av avfallet samlet inn og resirkulert i Litauen. emballasje av alle drikkevarer (både plast og metall) som deltar i pantesystemet.
Så hva gjør Norge annerledes?
Generelt får folk det de ikke hadde før: fordelene med resirkulering.
Det er vanligvis billigere å lage ny plastemballasje enn å resirkulere den gamle. Så hvorfor skal bedrifter og folk bekymre seg for at plastavfall kommer inn i miljøet uten økonomisk støtte? Bevissthet og utdanning er utmerket, men det må erkjennes at 97 % av resirkuleringen alene ikke vil bli oppnådd.
Så svaret er enkelt: penger. Den norske modellen er basert på et pantsystem, som betyr at forbrukeren betaler 13-30 øre mer (11-26 eurocent) ved kjøp av plastflaske.
Dette innskuddet kan gjenvinnes på flere måter. Kjøper kan returnere disse flaskene til spesielle automater som skanner strekkoden og returnerer pengene, eller levere dem til ulike små butikker og bensinstasjoner og få tilbake pengene betalt for emballasje der.
Interessant nok mottar disse butikkeierne også en liten provisjon for hver flaske de samler inn, og noen av disse leverandørene sier at et slikt system til og med har tillatt dem å øke virksomheten og inntektene.
Norge har imidlertid ikke bare rettet seg mot kjøpere, men også plastprodusenter som har vært ilagt miljøavgifter.
Men hvis gjenvinningen i landet overstiger 95 %, er alle plastprodusenter fritatt for denne avgiften. Og som du kanskje forventer, har innsamlingen og resirkuleringen av plastflasker nettopp økt. I løpet av de siste 7 årene har Norge resirkulert over 95 %. plast flasker.
Ifølge Infinitum har de siden oppstarten av dette unike opplegget fått besøk av mange land, inkludert Skottland, India, Kina, Australia og andre, som har vært interessert i hvordan Norge har fått til dette.
Selvfølgelig, ved å lese denne teksten, tror du at alt dette allerede har blitt hørt godt, for i Litauen har vi et veldig likt innsamlingssystem for plastflasker (og ikke bare dem). Sannheten er, selv om noen forskjeller kan sees uten ytterligere analyse.
Og det er verdt å glede seg over at denne gangen, i tillegg til Norge og Tyskland, landene med de mest avanserte systemene for avfallsinnsamling og gjenvinning, også Litauen nevnes.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»