Her er hvordan det norske valget kan påvirke Sverige

Samarbeid med EU, Fremskrittspartiets rolle i regjering og storby kontra landsbygda: dette er noen av sakene som skribent Bengt Lindroth trekker frem som brennende saker foran valget. Bengt Lindroth har skrevet flere bøker om nordisk politikk og var tidligere nordisk korrespondent i Sveriges Radio.

Nummer 1: Fremmedfiendtlig parti i regjering

Sverigedemokraternas norske motpart, Fremskrittspartiet, har sittet i regjering siden forrige valg. Det gjenstår å se hvordan mandagen blir. Men Sverige har mye å lære av måten andre partier har samarbeidet med dem på, sier Bengt Lindroth.

– For oss i Sverige er det interessant å observere hvordan Fremskrittspartiet fungerte i praksis. Vi kan lære noe om hvordan et populistisk parti klarte å samarbeide i regjering. Dersom Sverigedemokraterna havner i en koalisjonsregjering i Sverige, kan det være interessant å se hvordan et lignende samarbeid vil se ut i Norge.

Nummer 2: Norges fremtid innenfor EU

Det er sterke krefter i Norge som ønsker at alt samarbeid med EU skal opphøre. Norge er som kjent ikke med i EU, men er en del av både Schengen-avtalene og EØS-avtalen, noe som betyr at de for eksempel er omfattet av fri bevegelighet. Men det er noe som kan være truet avhengig av hvilke partier som rykker opp mandag.

– Hvis Norge følger i engelskmennenes fotspor, kan det skje ting mellom Norge og Sverige. Senterpartiet i Norge har lagt seg sterkt på denne linjen, og fremstår sterkt på meningsmålingene. Hvis slike krefter har vind i seilene, er vi i Sverige noe å holde øye med.

Nummer 3: Byen kontra landsbygda

Det siste punktet Bengt Lindroth trekker frem som interessant for Sverige er den klassiske kampen mellom by og bygd, som er en av hovedvalgsakene i Norge og som svenske politikere også bør ta mer hensyn til.

– I Norge satser de mye mer på regional støtte og så videre, og jeg tror vi i Sverige kan lære mye der. Det er meningsmålinger som viser at svenske velgere også synes forskjellen mellom land og by er en viktig sak, men få svenske politikere tar det opp.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *