Ødelagt skip sitter fast i Norge: venter på nyheter

Den opprinnelige planen var at en los fra danske Danpilot skulle gå om bord i MV Ruby lørdag og gå i land når skipet passerte Gedser, på sydspissen av Falster.

Men planen er endret, melder dansken TV2. Det danske selskapet Danpilot fikk heller ikke bestilling på en pilot.

Plikt til å bruke los

Sjøfartstilsynet følger fortsatt situasjonen tett og samarbeider tett med andre myndigheter, skriver tilsynet i en epost til TT.

«MV Ruby er derfor fortsatt forpliktet til å bruke slepebåtassistanse og los i forbindelse med passasje av fartøyet gjennom dansk farvann.»

Rederiet opplyste til Sjøfartsverket at det hadde bedt MV Ruby om å forbli sør for Norge i stedet for å fortsette til Klaipeda i Litauen som planlagt. Dette mens muligheten for å losse lasten på et sted med godkjente anlegg utredes.

«Derfor står fartøyet for øyeblikket stille», skriver Sjøfartsverket. Avklaringer ventes tidlig neste uke.

Den svenske kystvakten følger utviklingen og opprettholder kontinuerlig koordinering med andre myndigheter, samt Danmark og Norge.

– Siden skipet er ganske langt fra Sverige, gjør vi ingen operative tiltak foreløpig, sier Valdemar Lindekrantz, Kystvaktens kommunikator.

Lastet opp i Russland

Lasteskipet MV Ruby ble lastet i en russisk havn på Kolahalvøya og i forbindelse med dette er det ikke klart under hvilke omstendigheter det ble skadet på skroget. Like etter søkte skipet nødhavn i Tromsö i Norge. Den ble deretter tauet og delvis kjørt av sitt eget kjøretøy, med den erklærte destinasjonen Klaipeda i Litauen.

Fartøyet MV Ruby har 20.000 tonn ammoniumnitrat om bord. Dette er et farlig kjemisk stoff som blant annet var årsaken til den berømte megaeksplosjonen i havnen i Beirut i Libanon i 2020, men da i mye mindre mengder.

Ifølge Kystvakten er ammoniumnitrat klassifisert som farlig gods, men tilsynet vurderer at transporten faller «innenfor normal ramme». Tekniske problemer og at skipet kan slepes i havområder med stor trafikk gjør det imidlertid viktig å følge etter skipet.

Forsendelser av stoffet er vanlige og skjer daglig til og fra svenske havner.

Fakta: Ammoniumnitrat

Ammoniumnitrat produseres fra ammoniakk og salpetersyre. Det er ikke et eksplosiv i seg selv, men kan under visse omstendigheter detoneres. Men hvis det blandes med olje og aluminiumspulver, oppnås et sprengstoff.

Ammoniumnitrat brukes til kunstig inseminering, men har også blitt brukt til å lage bomber i en rekke angrep rundt om i verden, blant annet i Oklahoma i 1995 og på Bali i 2002.

Den norske massemorderen Anders Bering Breivik brukte stoffet i bomben som ble detonert utenfor regjeringskvarteret i Oslo i 2011, og det ble også brukt i selvmordsbomben i Stockholm i 2010.

I 2020 ble over 200 mennesker drept og flere tusen skadet i en gigantisk eksplosjon i havnen i Beirut. Årsaken var 2.750 tonn ammoniumnitrat, lagret i havnen i over seks år uten tilstrekkelige sikkerhetstiltak.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *