En sårbar gruppe personell er byinspektører ved miljøforvaltningen. Her er noen eksempler på bedrifter som forsøkte å påvirke beslutninger: En bedriftseier låste inspektøren inn i en fryseboks, og en annen kommunalt ansatt mottok private telefoner som nevnte familiesituasjonen sin.
– Det skjer vanligvis ikke i store bedrifter, men heller i små familiebedrifter. Bedrifter som har noe å skjule og ikke vil at vi skal komme dit, sier Lena Åkesson, leder for miljø- og helsevernovervåkingen i Helsingborg.
Økende problemer
Kommunen har ikke data om utviklingen, men har merket en klar endring i arbeidsklimaet for byinspektørene.
– Det er vanskelig å måle fordi det er en følelse av individuelle saksbehandlere. Vår vurdering er at det øker i enkelte sektorer, sier Lena Åkesson.
Ifølge Lena Åkesson kommer trusler og press hovedsakelig fra næringsmiddelindustrien og bilprodusentene.
Undersøkt av regjeringen
Problemstillingen er aktuell, regjeringen har bestilt en undersøkelse presentert i begynnelsen av året. Den sier blant annet at vernet av offentlig ansatte mot vold, trusler og trakassering skal styrkes. Samtidig skal innbyggerne ha åpenhet i myndighetenes beslutninger.
Men i Helsingborg vil de lenger.
– Vi ønsker å gjøre det ulovlig å forsøke å påvirke kontrollører, sier Amir Jawad (t.v.), leder av Helsingborg miljøutvalg.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»