Fem minnesmerker som hedrer ofrene – ti år etter Utøya

Se de fem norske minnesmerkene som hedrer ofrene i klippet.

1. Det nasjonale minnesmerket for terrorangrepet på Utøya

Designet av det norske arkitektfirmaet Manthey Kula, består minnesmerket av 77 bronsesøyler arrangert i en bue, en for hver av dem som døde i massakren i 2011. Det ligger i Utøykaia, Utøyakajen, der MS Thorbjørn-båten ligger, som forbinder elven. fra fastlandet til Utøya, legger du

Tanken var at minnesmerket skulle stå klart innen 10-årsdagen for forbrytelsen, men en bitter konflikt med naboer i området og pandemien forsinket byggingen. Ifølge den norske regjeringens Statsbygg forventes byggingen først å være ferdig neste år.

2. Belysningen

Nord på Utøya er det Utøya-minnesmerket som er for de pårørende til ofrene. Navnene og alderen på de 69 menneskene som ble drept på øya er gravert inn i en metallring som ser ut til å flyte i skogen.

Auksjonen ble innviet i 2015 og det var de pårørende som bestemte seg for å få inngravert navnene. Det tok litt tid før de følte seg klare til å gravere navnet, men i dag er alle 69 ofrene inkludert. Hvert år, når ofrenes bursdager faller, settes det blomster ved siden av navnene deres.

3. Minnesmerker 220.711

Kort tid etter terrorangrepet i 2011 mottok den norske kunstneren og billedhuggeren Nico Widerberg en anonym donasjon for å lage minnesmerker i kommunene der ofrene kom fra.

Det finnes nå 53 identiske eksemplarer av granittskulpturene hans i like mange kommuner i Norge. Ikke alle kommuner valgte å ta imot, Oslo og Trondheim nektet å ta imot skulpturene.

4. Jernroser

Kunstnerne Tobbe Malm og Tone Karlsrud fikk ideen til Jernrosene-minnesmerket da de så rosehavet i Oslo Domkirke, som først vokste og vokste etter terrorhandlingen. Smeder fra hele verden ble ansatt for å smi hundrevis av roser. Pårørende og etterlatte måtte også være med å forme rosene, som et symbol på solidaritet og engasjement i kjølvannet av terrorisme.

Monumentet ble innviet i 2017.

5. Terra Incognita

I 2016 åpnet minnestedet Terra Incognita, eller «Den hvite plass», sentralt i Trondheim. Den er designet av kunstnerne Anders Krüger og Marianne Levinsen og symboliserer det nye sosiale og politiske landskapet som plutselig spredte seg over det norske samfunnet etter forbrytelsen.

Fem personer fra Trondheim ble drept på Utøya.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *