Finn ut mer om Klotet.
Mats Andersson, markedssjef ved Lefdal Mine Datacenter – som serverrommet heter – kaller det «den norske løsningen».
– Da kommer vi til «vei» nummer fire. Hvis vi ser etter den rette mannen, så de første containerne, sier han.
Mats Andersson viser rundt den gamle gruven på vestkysten av Norge, hvor malmolivinen tidligere ble utvunnet. De enorme fjellrommene er nå forvandlet til et gigantisk serverrom hvor store mengder data er lagret.
Fullt utviklet vil dette serverrommet kreve litt over 200 megawatt strøm, som kan sammenlignes med strømbehovet i en større by, sier Mats Andersson:
– Tar vi en stor by i Norge, for eksempel Drammen, med nesten 150 tusen innbyggere og veldig tung industri, forbruker de 170 megawatt.
Det globale behovet av informasjons- og kommunikasjonsteknologier vokser IKT og står i dag for litt over 2 % av de totale karbondioksidutslippene på verdensbasis.
Og etter hvert som skytjenester øker, øker også den raske veksten av serverrom, som krever store mengder energi, både for å lagre data, men også for å kjøle ned serverne.
På norsk først denne gruven er løsningen for å bruke lokalprodusert elektrisitet fra vannkraft og å kjøle ned systemet med vann fra en nærliggende dyp fjord.
– Det er viktig å vurdere dette aspektet. For mye energi i datasentre brukes til å kjøle ned servere. Derfor, jo mindre energi som kreves for kjøling, jo mer miljøvennlig vil systemet være.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»