– Jeg ble plassert i omsorgen og måtte møte mange forskjellige leger og psykologer. De var vanskelige å forstå. Nesten ingen av de ansatte jeg møtte visste om reindrift eller hva det vil si å være same i dag, sier Saila Marie Persson.
Siden mange samer ikke kan få riktig hjelp i Sverige, henvender de seg i stedet til det samiske nasjonale kompetansesenteret for psykisk helse i Nord-Norge.
«De er utsatt for problemer som mange ikke forstår»
Det var i 2008 at Saila Marie Persson forsøkte å ta sitt eget liv.
– Jeg hadde problemer med å se for meg fremtiden og alt føltes så tungt innvendig, sier hun.
Petter Stoor er psykolog ved senteret i Nord-Norge, dit mange samer oppsøker hjelp.
– Mange unge samer føler seg dårlige fordi de blir utsatt for mange problemer som andre ikke har. Spesielt gjelder dette reindriftsutøverne, som er utsatt for ulike problemer som gjør det svært vanskelig å overleve med reindrift, forklarer han.
– Jeg mener at samiske unge som oppsøker helsestasjon eller psykiatri bør ha mulighet og rett til å be om å få snakke med samiske terapeuter som har samisk språklig og kulturell kompetanse, sier Petter Stoor, som mener bistand svenske helsearbeidere ikke har. ha tilstrekkelig kunnskap om samisk kultur.
Svensk helsevesen trenger mer kunnskap
– I Sverige er det ikke gjort noe for å sikre at den samiske befolkningen har god helse. Dette er det største problemet når det gjelder samisk helse, i realiteten er det selvmord blant unge samer. Da trenger vi folk til å jobbe med en samisk helsestasjon, det er den enkleste, raskeste og beste måten.
Men ifølge folkehelse-, helse- og idrettsminister Gabriel Wikström utreder regjeringen nå hvordan staten kan redusere psykiske lidelser blant samene.
– Det kunne vært mer kartlegging av problemet, først for å få et bilde av hvor store behovene egentlig er, men så selvfølgelig hva staten kan gjøre for å støtte dagens fylkeskommuner, sier han.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»