Den norske regjeringen og Stortingets president har besluttet å ikke møte Dalai Lama under hans besøk, og dette har vakt sterke reaksjoner i sosiale medier. Det ble organisert støttedemonstrasjoner til Dalai Lama og internasjonale reaksjoner strømmet inn.
Det er et valg mellom norsk sjel og norsk laks, sier Lobsang Sangay, statsminister i den tibetanske eksilregjeringen. Et valg mellom grunnleggende menneskelige verdier og grov økonomi.
Straffet for fredsprisen til Liu Xiaobo
Etter at Nobelkomiteen delte ut fredsprisen til kritikeren av det kinesiske regimet Liu Xiaobo i 2010, ble de økonomiske og fremfor alt politiske forholdet mellom Kina og Norge kalde. NRK fjernsyn sier Kina har stilt en rekke konkrete krav om å gjenopprette reelt politisk samarbeid mellom de to landene.
Det har en tid pågått intense forhandlinger i Oslo mellom den kinesiske ambassaden og det norske UD om kravene fra Kina. Et av kravene er at Norge skal sikre at de aldri igjen skal dele ut prisen til en dissident, sier NRK.
25 år siden Dalai Lama mottok fredsprisen
Det har vært kjent siden i fjor at Dalai Lama skal besøke Norge. Han var invitert av blant andre Det Norske Nobelinstitutt og Den Norske Tibetkomité på besøk i Oslo fra 7. til 9. mai.
Årsaken er at det i år er 25 år siden Dalai Lama mottok Nobels fredspris. Ifølge NRK-korrespondent i Beijing, Anders Magnus, er det tydelig at det kinesiske kommunistpartiet bruker Norge til å statuere et eksempel.
– Kina ønsker å rasjonalisere andre lands politikk overfor Dalai Lama og gjør det ved å isolere ham. Kina har klart å påvirke andre lands holdninger til menneskerettighetsspørsmål i Kina ved å dempe kritikk, som ellers ville fått økonomiske konsekvenser, sier Anders Magnus.
«Et knel foran Kina»
Under sine reiser blir Dalai Lama mottatt av verdens konger og presidenter og besøkte sist president Obama i Det hvite hus i februar. Den amerikanske presidenten lovet da å gi sin støtte til Dalai Lama og ba også Kina om å gjenoppta dialogen med den åndelige lederen i Tibet.
Den norske regjeringens vedtak har skapte sterke reaksjoner i Norge og i utlandet. Tidligere fredsprisvinner og erkebiskop Desmond Tutu i Sør-Afrika sier han har mistet respekten for Norge. Og statsministeren i den tibetanske eksilregjeringen, Lobsang Sangay, sier til NRK at landet som er minst avhengig av Kina som marked er Norge.
– Dette reiser spørsmål om hva Norge står for, hvilke verdier som gjelder og hva demokrati og menneskerettigheter betyr, sier han.
Advokat Geir Lippestad kaller regjeringens avlysning av møtet «et knefall for Kina». Han sa til avisen Verdens Gang at han gleder seg til å høre talene 17. mai om menneskerettigheter i år.
I år feires nasjonaldagen med brask og bram når den norske grunnloven feirer 200-årsjubileum.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»