Det mest moderne sykehuset i Norge, kanskje i Europa, er for tiden under bygging kun 4,5 kilometer fra Strömstad. Og nærheten til Sverige har fått politikere og offentlige tjenestemenn til å begynne å snakke om en fremtid der helsevesenet ikke har grenser.
– Ja, riksgrensene har absolutt en historisk forklaring, men helsespørsmål var nok ikke tenkt på da de ble etablert, sier Ronny Brorsson (S), president i Strömstad bystyre, til SVT Västnytt.
En time mindre reise
Strömstad-beboerne har drøyt 12 mil til NÄL i Trollhättan. Det betyr at de har mer enn en og en halv times kjøretur for å komme seg til sykehuset i Sverige. Det nye sykehuset i Norge ligger 4,5 mil unna og en drøy halvtime med bil.
– For Strömstad kommune og våre innbyggere håper vi at det nye sykehuset er en mulighet, at vi kommer nærmere en stor sykestue enn vi har i NÄL i dag. Videre er det et topp moderne sykehus.
For å oppnå grenseløs bistand er det nødvendig med en avtale mellom Västra Götalandsregionen og den norske staten. Noe som Ronny Brorsson ønsker og jobber for innenfor Svinesundutvalget, tidligere grenseutvalg, der Nordisk Ministerråd er med og finansierer.
– Det handler om å overvinne grensehindre og dette er et typisk eksempel på det, sier Ronnie Brorsson.
«Grensene løsner»
Det eksisterer allerede samarbeidsavtaler mellom Sverige og Norge om akuttmedisinsk hjelp, for eksempel i forhold til vei- og sjøulykker, samt fødsler. Og det er en grensehelseforordning som lar deg reise til naboland for visse behandlinger og motta erstatning fra trygdeetaten, men du må kanskje betale for mye av kostnaden selv.
Ronny Brorsson ønsker å bringe denne oppmerksomheten utover disse begrensningene. Og han får godkjenning.
– Her trengs det politiske avtaler. Men grensene løsner, så i fremtiden vil vi nok vurdere det som helt naturlig, sier Marie-Louise Gefvert, direktør for primærhelsetjenesten i Västra Götaland.
Det nye sykehuset i Norge, Sykehuset Östfold, tas i bruk i 2015 og vil være fullt operativt i 2016.
– Jeg håper vi kan reise dit så fort det starter, sier Ronnie Brorsson (S), president i Strömstad bystyre.
Politisk ansvar
For øyeblikket er det ikke skrevet noe om en fremtid som realiserer Ronny Brorssons håp, men hos Sykhuset Östfold kommenterer de resonnementet på følgende måte.
– Dersom grenseoverskridende samarbeid blir vedtatt på politisk nivå, vil det trolig være sykehuset vårt som tar det inn i regjeringsdokumenter og implementerer det når muligheten byr seg, sier Wenche Lyngholm, personaldirektør i Sykehuset Östfold.
– Jeg vet ikke om det er mulig for øyeblikket, men i et lengre perspektiv tror jeg det er en utvikling vi ikke kan unngå, sier Gunilla Josefsson (S), president i Primæromsorgsstyret Västra Götaland.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»