Gabrielle ble en hit i Sverige etter Skam

Det koker på komfyren. Selv på kjøkkenet til kollektivet der Isak bor, lages det mat og en svak murring høres fra radioen. Plutselig skrur Even opp musikken og lyden av Gabielles sang 5 fine frksner kommer ut av høyttalerne.

Sangen ble en uanmeldt hit for Gabrielle, som tok seg fri fra å turnere for å skrive ny musikk. Hun hadde akkurat kommet ut av en ganske vanskelig periode, preget av skrivekrampe og prestasjonsangst. Han skulle akkurat til å gi ut sitt nye materiale da episoden med sangen hans plutselig ble sluppet.

– Det var veldig morsomt. Det var et dobbelttrykk, sier Gabrielle med et stort smil.

Suksess i Norge

5 fine frøkner var en hit i Norge i 2014, så det var egentlig uventet at den sangen skulle bli en monsterhit i Sverige nå.

Hadde du noen anelse om at det ville bli så stort når du skrev 5 vakre savner?

– Nei, nei, nei, jeg hadde ikke tenkt på det, sier Gabrielle:

– Jeg har vært i Norge i mange år og turnerer der, jeg har mitt publikum der og det var trivelig for meg.

Men det er ikke bare Sverige som har fått følsomhet for musikken sin gjennom Skam. Meldinger til Gabrielle kom på sosiale medier fra hele verden.

– Det var mange hyggelige meldinger fra alle steder, fra Brasil til Asia.

Sang på norsk

Gabrielle gjør det klart at hun ikke har noen ambisjoner om å bli en «superstjerne», men bare vil fortsette å jobbe med musikk. For musikk var en sentral del av oppveksten hans i en familie der alle hadde en sterk interesse for musikk.

– Jeg ville synge hele tiden, sier Gabrielle og forteller hvordan hun fikk et keyboard da hun var seks og umiddelbart begynte å skrive låter.

Var det åpenbart for deg at du ville synge på norsk?

– Nei egentlig ikke. Men det var en gang i Bergen, i byen hvor jeg er fra Norge, hvor mange rappet i Bergen og begynte å skrive rock i Bergen. Det var mye indie i Bergen og da tenkte jeg «Wow!», kanskje jeg kan synge på norsk.

Vuggen til Fjordenes hus

Men Gabrielle er ikke den eneste fremtredende musikeren som kommer fra Bergen. For vi er i en norsk musikkbølge med sterk musikkeksport som har dominert hitlister verden over.

– Jeg ligger litt i forkant når det gjelder Tropical House, eller Fjord House som det også heter. Der har vi for eksempel Kygo og Alan Walker som kommer fra Bergen hvor det er litt regn og kaldt og kanskje ikke så tropisk, sier Mari Hesthammer, musikkredaktør i Sveriges radio P3:

– Kanskje er det noe med kulden og fuktigheten som ligger som et lokk over byen som driver dem til å lage flott musikk.

Norsk DJ og produsent Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll. Foto: TT

«Mye norsk musikk»

De siste årene har den norske musikkbølgen virkelig satt sitt preg på P3-spillelisten med artister som Matoma, Astrid S og Aurora. Men selv om den norske musikkbølgen har pågått en stund, har Skam blitt en akselerator for at enda mer musikk fra vårt naboland kommer inn på de svenske hitlistene.

– Vi spiller mye norsk musikk nå. Vi må alltid svare på hva publikum ønsker, og på denne måten var det åpenbart at vi skulle spille Gabrielle. 5 end frökner var nesten som en hymne for Skam-serien, sier Mari Hesthammer.

«Det åpnet mange dører»

Han forteller at musikkredaksjoner skjønte at det var Skam-feber i Sverige under Musikhjälpen da Gabrielle med 5 fine frøkner var en av de mest etterspurte låtene sammen med Nils Bechs tolkning av O helga natt, som også var et innslag i Skam.

– Skam var veldig flinke til å vise frem den nye norske scenen, de er veldig fleksible i å velge nye norske hits, sier Mari Hesthammer, som ønsker å se enda mer ny norsk musikk i fjerde sesong.

Gabrielle håper også at ny norsk musikk, og spesielt musikk på norsk, kan innta en viktigere plass i Sverige nå.

– Jeg tror absolutt at Skam har åpnet mange dører der, sier Gabrielle.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *