– I dag er jobb i Norge for svensker et attraktivt alternativ og ikke en nødløsning. Og akkurat nå er anleggs- og infrastruktursektoren på full gass, sier Viktor Nord, administrerende direktør i Sweden-Norway Recruitment.
Vestlandet har stor etterspørsel etter bygg- og anleggspersonell, og svenskene er verdsatte kolleger.
Viktor Nord jobbet selv i Norge. Og det var da han jobbet for et rekrutteringsfirma i Oslo at han skjønte at det var behov for et selskap som utelukkende satset på å finne jobber i Norge for svensker.
Deretter grunnla han sitt eget rekrutteringsselskap i 2007, som senere utviklet seg til et rekrutteringsbyrå med fem ansatte og kontorer i Gøteborg og Oslo.
Her matcher den jobbsøkere med norske bedrifter. Det foregår hovedsakelig på nett, men også gjennom rekrutteringsmøter.
– Jeg ser på oss som et knutepunkt mellom Sverige og Norge.
Mellom 20 og 25 prosent av jobbene de tilbyr er innen bygg, anlegg og installasjon.
– Norge har et stort behov for personell i disse sektorene. Dette inkluderer alt fra snekkere, elektrikere, montører, stillasere og maskinførere til ingeniører, prosjektledere og anleggsledere. Det er størst behov for ingeniører og prosjektledere, sier Viktor Nord.
Svært ofte er det store bedrifter som har fått store prosjekter som søker etter personale ved hjelp av byrået.
– De er veldig spesifikke i hva de er ute etter. Det er ikke uvanlig at de tar kontakt med oss og ønsker at 10-20 personer i yrkesroller starter så fort som mulig. Når det gjelder ingeniører og prosjektledere er man ofte uten jobb i god tid før arbeidet starter.
Arbeidstiden i Norge varierer. Det kommer selvfølgelig an på hvor lenge du jobber, og ifølge Viktor blir ingeniører og ledere vanligvis lenger. Og noen blir igjen.
– Det er en byggeboom i Norge akkurat nå, som har pågått siden begynnelsen av 2013. Olje- og gassindustrien går dårlig og derfor investerer staten i infrastruktur i stedet. Det bygges mange veier, broer og jernbaner. Jeg tror at byggingen vil fortsette, og kanskje til og med øke, i alle fall de neste to og et halvt årene, sier Viktor Nord.
Svensker er en verdsatt arbeidskraft, etter hans mening, og noen ganger enda mer verdsatt enn nordmenn.
– Svenskene har rykte på seg for å være hardtarbeidende og pålitelige. Jeg tror det i stor grad stemmer at de som drar til et annet land og jobber blir mer motiverte og motiverte, fordi de valgte å ta steget.
Han fortsetter:
– Nordmenn har en snill holdning til svensker, de er vennlige og morsomme.
Han føler det har skjedd en endring i hvem som drar til Norge og jobber.
– Tidligere var det mange som dro dit og jobbet med ting som de ikke hadde tidligere erfaring med, det var folk som kanskje hadde vanskeligheter med å få jobb i Sverige eller som ville dit og spare penger. Men etter min erfaring er de som jobber i Norge i dag i større grad utdannet i det de jobber for, og har i større grad også høyere utdanning. Tidligere var Norge en slags «nødløsning», men i dag er Norge et interessant alternativ til å jobbe i Sverige og for mange er det en god måte å få arbeidserfaring på.
Vi snakker ofte om lønn i Norge.
– Generelt er gjennomsnittslønningene mellom 50 og 55 % høyere enn i Sverige.
I Sverige, ifølge Statistiska centralbyrån, var gjennomsnittslønnen for alle yrker i 2013 30 600 SEK. I Norge var det 43 800 kroner, ca 46 000 svenske kroner.
Å sammenligne lønn etter yrke er litt vanskeligere fordi land gjør samme klassifisering.
Det er imidlertid få av dem Viktor møter oppgir lønn som grunn til å ville jobbe i Norge.
– De fleste ønsker å prøve å jobbe i et annet land og oppleve noe nytt. Personlig synes jeg lønn og goder er viktig, men det sier man kanskje ikke til dem i utgangspunktet.
Er det kultursammenstøt?
– Ja, en eller to, men ikke noe alvorlig. I Norge beskytter folk mer privatliv og familie og er ikke like karrierefokusert som i Sverige. Nordmenn er mer avslappet på det meste, egentlig gjelder «go for it, never be sad», sier han og ler.
– Der er det ofte nok med et håndtrykk, men i Sverige skal dokumentene signeres. Dette gjør deg igjen mer produktiv. Da er matkulturen annerledes, det er mer oppmerksomhet rundt middagen.
Merker du noen forskjeller når det kommer til selve arbeidet?
– I Norge tror jeg det er mer fleksibel arbeidstid og arbeidsuken er kortere. Så tror jeg også at i Norge er det mer oppmerksomhet rundt helse, miljø og sikkerhet og dette er godt synlig i byggesektoren.
Noen råd til de som tenker på å søke jobb i Norge?
– Gjør deg synlig på det lokale arbeidsmarkedet og jeg tror mange vil bli overrasket over hvor ettertraktet du er som svensk. Undersøk alternativene og sammenlign dem med det svenske arbeidsmarkedet og til slutt, hvis du har bestemt deg for å prøve Norge, benytt muligheten når den byr seg.
FAKTA: Hva skal til for å jobbe i Norge?
Nordiske statsborgere kan bosette seg og arbeide i Norge uten noen form for tillatelse.
Når du har bosatt deg i Norge og fått jobb, er det viktig å skaffe deg norsk skattekort, norsk personnummer, bankkonto, norsk telefonabonnement og melde flytting til svenske skattemyndigheter.
Kilde: Sverige-Norge Personalbyrå
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»