Mindre risiko for ruptur under hjemmefødsel

Forskning viser at betydelig færre kvinner bryter eller trenger operasjon hvis de føder hjemme i stedet for på sykehus. Ved en hjemmefødsel er skadefrekvensen på endetarmsmuskelen 0,7 %.

– Du skal være klar over at de færreste velger å føde hjemme og at de som gjør det ikke er i faresonen under svangerskapet. I Sverige er det bare rundt hundre kvinner i året som velger å føde hjemme, sier Malin Edqvist, doktorgradsforsker ved Institutt for pleie og helse og fagjordmor.

I årene 2008-2013 ble nesten 3000 hjemmefødsler studert i Sverige, Norge, Danmark og Finland. I

Malin Edqvist, hovedforsker. Foto: Ebba Edqvist

for alle hjemmefødsler møtte kvinnen på forhånd en jordmor som også var tilstede under selve fødselen.

– Kvinner som føder hjemme er en utvalgt befolkning, de tar stort ansvar for fødselen sin og vet hvordan de vil ha det, sier forsker Malin Edqvist. Det sentrale spørsmålet i forskningen var om det ville være mulig å overføre erfaringer fra hjemmefødsel til sykehusfødsel, og jeg ble positivt overrasket over at det fungerte i den grad det gjorde det, sier forsker Malin Edqvist.

Roligere hjemme

En stor forskjell på å føde hjemme og å føde på sykehus er at det er roligere hjemme og også det at kvinnen har møtt og snakket med jordmor først gjør at fødselen oppleves roligere.

Da hjemmefødsel skulle brukes på sykehus, måtte jordmødre forlate rollen som cheerleader og i stedet veilede kvinner til å følge sine egne impulser.

I kontrollgruppen hadde 78 % rifter, sammenlignet med 70 % i hjemmefødselsmodellgruppen.

– Siden det ikke ser ut til å by på noen ulemper og ikke skader kvinner, er resultatet bra, sier forsker Malin Edqvist.

Skyld og skam

Forskningen viser også at jordmødre føler stor skam og skyldfølelse overfor kvinner når en fødsel ender med alvorlige sår og at det er et stort behov for å bearbeide det som skjedde.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle være så skammelig og at jordmødrene skulle oppleve det så hardt som de gjorde. Mange føler veldig dårlig samvittighet for det som har skjedd og tror de er en dårlig jordmor. Det er viktig at disse problemstillingene diskuteres, at de bringes til overflaten, Malin Edqvist, PhD-forsker ved Avdeling for sykepleie og helse og autorisert jordmor.

Den såkalte MIMA-modellen (Midwives» Management Under the Second Stage of Labor) blir nå en del av en stor utdanningssatsing i Stockholms läns landsting som har som mål å gi jordmødre og leger mer kunnskap om forebygging, diagnostikk og suturering.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *