12. februar klokken 11.02 begynte SOS Alarm å sende SMS med VMA, en viktig melding til publikum, til folk i området rundt Liseberg Oceana. Men fordi mobilnettverk har begrenset kapasitet, kan det ta timer før SMS-en kommer frem, noe den gjorde Fastlegen har uttalt seg.
En kvinne som bor 250 meter fra brannstedet sier til SVT at hun aldri mottok en advarende tekstmelding på sin private telefon, selv om hun hadde vært hjemme hele dagen. Varselet kom til jobbtelefonen hans, men ikke før klokken 16.26.
– Du sitter ved siden av og ser røyken, men du får ingen tekstmeldinger. Da lurer du på hvordan det egentlig skjer. Jeg synes det er rart, sier han.
MSB og SOS Alarm ønsker å introdusere cellekringkasting
SOS Alarm kan ikke i ettertid se når folk i området mottok SMS-en. De vet bare at 133.967 personer hadde mottatt tekstmeldinger om Oceana-brannen – da de blåste i fløyta like før klokken 20.00.
Men for massesending av advarselsmeldinger er det en annen teknikk, cell broadcast, som ikke er avhengig av begrensningene til mobilnettverket. Både SOS Alarm og MSB, det svenske byrået for samfunnsbeskyttelse og beredskap, støtter innføringen av teknologien i Sverige:
– Mobiloverføring ville gitt oss muligheten til å bruke en annen kanal, sier Peter Norlander, enhetsleder i MSB.
Regjeringen utelukker ikke mobiloverføring
1. januar 2024 trådte en ny lov om VMA i kraft. I lovens forarbeider er radiokringkasting nevnt, men etterforskerne tar ikke stilling til innføringen, siden det ikke var en del av undersøkelsens mandat.
Den svenske ministeren med ansvar for kriseberedskap er Carl-Oskar Bohlin (M):
– Regjeringen utelukker ikke å utforske nye teknologier som cellekringkasting for sendingen av VMA, sier Carl-Oskar Bohlin (M), sivilbeskyttelsesminister, i en skriftlig kommentar til SVT.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»