Jessica Lederhausen er tannlege, utdannet i Sverige. Jeg tror dette kan sees positivt i hans siste bok, «Oral», som er en blanding av vitenskap og gode råd, noen ganger litt fornuftige men gitt med et glimt i øyet.
Boken er selvsagt rettet mot nordamerikanske lesere, men de gode rådene gjelder selvsagt svenske lesere også, og det er gøy med alle referansene til Sverige. Teksten er skrevet på engelsk, men med mange referanser til svenske ord og begreper, som for eksempel «munhälsa», «lördagsgodis» og «lagom».
Boken skal ikke sees på som en vitenskapelig gjennomgang av ulike felt, men snarere som gode råd, basert på vitenskapelige studier.
I realiteten er det kun den første delen som gjelder selve munnhelsen og sammenhengen mellom munnhelse og velvære generelt. Den andre delen tar for seg ernæring, søvn, pust og bevegelse, både fysisk og psykisk, men med hyppige referanser til sammenhengen med munnhelse.
Det er gledelig at forfatteren tar professor Björn Klinges mantra om at «munnen er en del av kroppen» og skriver en bok om det, eller i det minste en del av en bok. Lederhausen lykkes på en forbilledlig måte med å formidle en helhetlig visjon: «alt henger sammen». Boken kobler seg til den pågående globale trenden at munnhulesykdommer er en del av folks helsetilstander og bør betraktes og behandles som de folkesykdommene de faktisk er. Jessica Lederhausens arbeid, i det minste den første delen, er på en måte en popularisering av WHO-resolusjonen fra 2021 om viktigheten av oral helse.
Kapitlene om ernæring, søvn og bevegelse er interessante og relevante. Jeg har imidlertid litt vanskeligere med å forholde meg til kapittelet om pust.
Lederhausens bok er lettlest og underholdende. Den er absolutt ikke rettet først og fremst mot de som jobber innen medisin og odontologi, men for ikke-eksperter kan den absolutt være av verdi.
Lakartidningen.se
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»