Den ulykkesfrie veien, hemmelighetene bak sikker kjøring

Hver dag dør tusenvis av mennesker på verdens veier.

Trafikkulykker er ikke bare statistikk, de er tragedier som ødelegger liv.

Men det står i vår makt å gjøre veiene tryggere.

I denne artikkelen tar vi for oss praktiske tips om sikker kjøring som kan hjelpe deg med å holde deg selv og andre friske og i live.

 

Justering av speil og sete

Riktig innstilling av speil og sete er avgjørende for sikker kjøring. Speilene bør justeres slik at de minimerer blindsoner, og sidespeilene bør vise en liten del av siden av bilen og gi god oversikt over veien. Setet bør være innstilt slik at pedalene kan tråkkes helt ned uten at ryggen løftes fra seteryggen, noe som gjør det lettere å kontrollere kjøretøyet og reduserer tretthet på lange turer.

 

 

Sikker kjøring med velfungerende vindusviskere

Sikker kjøring starter med en ren frontrute som gir god sikt over veien under alle værforhold. Vindusviskerne spiller en nøkkelrolle, spesielt i regn- og snøvær. Det anbefales å kontrollere tilstanden til vindusviskerbladene av gummi hver sjette måned eller hvis de viser tegn på slitasje som sprekker, rifter eller skrubbsår. Utskifting av vindusviskerne forbedrer ikke bare sikten, men reduserer også risikoen for trafikkulykker.

 

Hva du bør se etter når du bytter vindusviskere

Når du skal bytte vindusviskere, er det viktig å velge viskerblader som passer perfekt til bilen din. Sørg for at de nye vindusviskerbladene har samme størrelse og monteringstype som de gamle, slik at du får en ren vindusvisker og minimalt med støy under bruk. Det anbefales også å velge vindusviskere med gummi som er motstandsdyktig mot UV-stråling og temperatursvingninger, noe som er spesielt viktig i ekstreme klimaer.  Hovedelementet er vindusviskerbladet av gummi, som alltid må være i perfekt stand for å sikre en ren frontrute og trygg kjøring. Regelmessig utskifting av denne delen bidrar til å unngå problemer med sikten i regn- og snøvær.

 

Optimal avstand mellom kjøretøyene

Sikker avstand mellom bilene reduserer risikoen for kollisjoner ved bråbremsing. «Tre-sekunders-regelen» er en effektiv måte å vurdere denne avstanden på: Velg et landemerke på veien og begynn å telle så snart bilen foran passerer det; hvis du når det før du sier «tre», øker du avstanden.

 

Unngå døde soner

«Blindsoner» er områder rundt bilen som ikke er synlige i speilene. Det er spesielt viktig å unngå dem ved å justere speilene for å maksimere synsfeltet. Når du skifter kjørefelt, må du alltid bruke blinklysene og foreta smidige manøvrer, og ta hensyn til kjøretøy som kan befinne seg i blindsonene.

 

Defensiv kjøring

Defensiv kjøring innebærer teknikker som bidrar til å forhindre ulykker før de skjer. Det innebærer blant annet å være oppmerksom på omgivelsene til enhver tid, forutse hva andre bilister gjør, holde god avstand og unngå aggressiv kjøring og distraksjoner som bruk av smarttelefoner under kjøring.

 

Bruk av ABS

Det blokkeringsfrie bremsesystemet (ABS) forhindrer at hjulene låser seg ved kraftig oppbremsing, slik at føreren beholder kontrollen over bilen. Når ABS er aktivert, er det viktig å fortsette å bremse jevnt til bilen stopper helt. Unngå panikktrykk på bremsepedalen; ABS-en utløses automatisk.

 

Værets innvirkning på kjøreegenskapene

Værforholdene har stor innvirkning på bilens kjøreegenskaper. Regn, snø og is krever at du reduserer hastigheten, øker avstanden til forankjørende og manøvrerer mer forsiktig. Det er viktig å bruke dekk som passer til årstiden og alltid ha en ren frontrute.

 

Teknikker mot vannplaning

Vannplaning er et fenomen der dekkene mister kontakten med veien på grunn av vann, noe som kan føre til tap av kontroll. For å unngå vannplaning bør du redusere hastigheten i regnvær, unngå vannpytter og holde øye med dekkslitasjen. Hvis vannplaningen allerede har begynt, slipper du forsiktig opp gassen og styrer rett frem til du kjenner at dekkene får kontakt med veien.

 

Riktig bruk av vindusviskerne

For å sikre god sikt må vindusviskerne alltid være i god stand. De bør kontrolleres hver sjette måned og skiftes ut hvis de viser tegn på slitasje, for eksempel sprukket gummi eller svekket renseevne. Gode vindusviskere gir ikke bare bedre sikt, men bidrar også til økt kjøresikkerhet.

 

Innhold i bilens førstehjelpsutstyr

Alle biler bør være utstyrt med et førstehjelpsskrin som inneholder bandasjer, antiseptiske midler, plaster og utstyr til behandling av brannskader og allergiske reaksjoner. Et førstehjelpsskrin kan være uunnværlig ved en trafikkulykke frem til ambulansen kommer.

 

Barns sikkerhet i bilen

For at barn skal være trygge i bilen, bør du bruke bilbarnestoler som er tilpasset barnets alder, vekt og høyde. Bilbarnestolen skal være riktig montert, og det anbefales å få monteringen kontrollert av en fagperson. Barnesikring bør også være aktivert på bilens dører og vinduer.

 

Sammenlignende statistikk over veitrafikkulykker i Norge og andre land

 

Land Antall drepte per million innbyggere (2022)
Norge 20
Europa (gjennomsnitt) 48
USA 13
Canada 20
Australia 27
Japan 9

 

En analyse av tabellen viser at Norge faktisk er et foregangsland når det gjelder trafikksikkerhet.

Antall trafikkdrepte i Norge er 9 ganger lavere enn gjennomsnittet i Europa og 10 ganger lavere enn gjennomsnittet for Europa.

Dette er resultatet av mange års arbeid for å løse trafikksikkerhetsproblemet på en helhetlig måte.

 

Å følge enkle regler og forebygge er nøkkelen til sikker kjøring.

Husk at du har ansvar for liv og helse i trafikken.

Vær oppmerksom, høflig og respektfull overfor andre trafikanter.

Sammen kan vi gjøre veiene tryggere!

Kilde:

https://www.autodoc.co.no/info/fra-aerotwin-til-twin-spoiler-hvilket-bosch-viskerblad-er-best

https://www.bmw.no/no/topics/tjenester/service/viskerblad-sporsmal-svar.html

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *