– Det sentrale budskapet er at ingen land beskytter barns helse i dag eller i fremtiden, sier Anthony Costello, professor i internasjonal barnehelse ved University College London.
Luftforurensning, hetebølger og sykdommer
Ifølge mer enn 40 helseeksperter for barn og unge gjør ikke land nok for fremtidige generasjoner. Dette er helserisikoen knyttet til luftforurensning, men også konsekvensene av for eksempel karbondioksidutslipp, som dødelige hetebølger eller økt spredning av tropesykdommer.
– Når vi vurderer skader på barns lunger på grunn av luftforurensning, har vi svært begrenset tid til å ta tak i det. Vi har løsningene, det vi mangler er den politiske ledelsen og viljen til å gjennomføre dem, sier han.
Ondsinnet markedsføring
Rapporten, laget på oppdrag fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF), fremhever også hvordan barn utsettes for skadelig markedsføring av næringsfattig mat, alkohol og tobakk.
Rangerer 180 land
180 land er rangert basert på blant annet barns overlevelse, utdanning og kostholdsvaner.
I følge disse kriteriene kommer mindre utviklede land som Den sentralafrikanske republikk og Tsjad spesielt dårlig ut sammenlignet med rike land som Norge og Nederland.
Men rangeringen blir det motsatte når man vurderer effekten av karbondioksidutslipp per innbygger.
– Globale beslutningstakere svikter dagens barn og unge: unnlater å beskytte helsen deres, unnlater å beskytte sine rettigheter og unnlater å beskytte planeten sin, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»