– Norge er av den oppfatning at gode forhold til Russland bør opprettholdes, men samtidig skal det demonstreres at man er villig og villig til å forsvare medlemslandene. Så Norge støttet en balansert politikk overfor Russland, sier Paal Sigurd Hilde.
Norges balansepolitikk i NATO, ikke bare angående Russland, det betyr at flertallet av medlemslandene aksepterer Stoltenberg, sier Hilde. Han kjenner også verdensledere som Obama, Merkel og Cameron fra hans statsministerperiode.
Stoltenberg skal, i motsetning til Anders Fogh Rasmussen, også ha et godt forhold til Russlands president Vladimir Putin. I 2010 klarte de to landene blant annet å bli enige om et vanskelig spørsmål om grensedragning i Barentshavet. Og Putin har også allerede ønsket Stoltenbergs utnevnelse velkommen.
Men dette forholdet ville være til litt hjelp i den mer opphetede situasjonen som for tiden råder mellom Russland og NATO, tror ikke Paal Sigurd Hilde det.
– Det at du har en vennlig leder vil nok ikke endre Russlands syn på NATO, sier han.
Og også i andre saker sammenlignet med de mer presserende, er det vanskelig for en generalsekretær å orientere Alliansens politikk og tiltak på en avgjørende måte. Stoltenberg vil representere en organisasjon med ofte motstridende vilje, som for tiden står overfor noen av sine største utfordringer de siste årene.
Men Hilde tror likevel at Stoltenbergs åpnere og mykere ytre kan påvirke NATOs interne arbeid. Avdøde Fogh Rasmussen ble kritisert for å være for insulær, konfronterende og lite samarbeidsvillig.
– Han jobbet ikke med Brussel-staben, og han behandlet heller ikke de nasjonale delegasjonene slik de skulle ha ønsket. Jens Stoltenberg vil nok anta en annen tone der, sier Paal Sigurd Hilde.
Jens Stoltenberg tiltrådte formelt 1. oktober.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»